Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.02.09. 10:15 emmausz

Elsősegély depressziósoknak

A rossz hírek hallatán, a sűrű frontváltások miatt nőttön nő a magyarok elkeseredettsége. Ez ellen tudatosan tenni kell, hogy el ne uralkodjon rajtunk. Ha kell, antidepresszánst szedjünk orvosi receptre, ha elég, fronthatások kivédésére kapható gyógyszert. Nem lógathatjuk életmódszerűen az orrunkat, mert nem arra rendeltettünk, hanem boldogságra!
Van Valerio Albisetti olasz pszichiáternek egy alapvető tézise: A mi egész életünk egyetlen folyamatos harc a depressziónkkal való leszámolás jegyében. Lehet vitatkozni egy ilyenfajta sommás negatív megfogalmazás jogosságával, de egyet nem lehet, elvitatni, hogy az emberek nagy többsége hosszabb-rövidebb időn át keményen küszködik deprimáltságával.
Egyszer én is nekiugrottam a magam laikus módján a depressziós téma feldolgozásának, presszió a depresszióra című tanulmányomban. Ott néhány pontba foglaltam, amire jutottam mások segítségével.
Akkori megállapításaimat röviden összefoglalom:
1. Szeretettankunk feltöltését vegyük komolyan a depresszió ellen. Többször kérdeztünk rá környezetünk tagjaira? Szeretsz? Biztosítsuk őket a magunk viszontszeretetéről.
2. Tégy a másik kedvére, de úgy ám, ahogy az neki tetszik. Úgy ám, hogy neki tessék. Tehát az ő ízlése, szokása, szájíze szerint.
3. Az élet nem fekete-fehér. Hasznosabb, pozitívabb félig teli pohárnak nevezni azt, amely félig üres. Erre önnevelés kell, szemléletváltás. Mindent pozitívan és nem kritikusan megfogalmazni.
4. A humor oldja a görcsöket (a röhögő görcsöt kivéve). Szükség van humorra, humoros olvasnivalókra.
5. Még a génöröklöttség is befolyásolható helyes akarati irányultsággal.
6. Hasznos megosztani sebeinket, Istennel, társunkkal, akiktől segítséget remélhetünk.
7. Legyen angyalod, aki segít, aki szeret, aki lesi kívánságaidat. Határozd el: te is leszel valakinek angyala. Mondd meg neki.
8. Kereszténynek bizalmasa Jézus, aki a Mester, akit hűséggel követünk, akinek az útján járunk.
9. Tudatosítom méltóságomat: Isten akart engem, szeret engem, szépnek, értékesnek, egyszerinek, megismételhetetlennek tart engem, számít rám, boldogságomat akarja. N. b.: Mindenkinek van emberi méltósága. Ez jogosít és kötelességeket ró ránk egyaránt.
10. Magatartásom kapcsolatépítő legyen, ne kapcsolatölő. Nyitó, nem hárító.
11. Az általam használt nyelv pozitív megfogalmazásokat alkalmazzon.
12. Búsmagyarkodás helyett „chin up!” fel a fejjel!
13. Lépjünk kapcsolatba másokkal (haasonszőrűekkel), legyen társaságunk, akkor is, ha ennek megszervezése nehezünkre esik, legyőzendő nehézségekbe ütközik. Köztük találkozhatunk emberi szolidaritással.
14. Most imában kérem az Istent érted, hogy oldja depressziódat hatalmával, ha - aki olvasod ezt a néhány sort - nyomott kedélyű volnál. Ő az egyetlen és abszolút orvos. Mi többiek csak a segédei vagyunk.
Holnap, ha nem jön közbe semmi, a depresszió társáról a pánikbetegségről írok röviden, és ígérem, többé nem kívánok a témával foglalkozni.

CODA. Egy kis közlekedés. Reggel az orrom előtt elment a HÉV. Nem bántam, nem volt sürgős vele menni. Mindenesetre már öten tartózkodtak a megállóban, mikorra odaértem. egyikük, egy diák valószínűleg társára várt a megállóban. Ezt értem. De a többi mire várt? Vagy nem mindegy nekik, hogy honnan indult az a szerelvény Békásmegyerről vagy Szentendréről, mely egyként a Batthyány térre köztlekedik? Ma a 29-es busz is csúcsot döntött. A kijelző két félét mutatott. az egyik: 29. Tudom, hiszen arra szálltam fel a végállomáson, ott, ahonnan csak a 29-es indul. A másik aszongya: Kelemen Lajos utca: Kolosy tér felé. Hát nem. Éppen fordítva: Kolosy tér, Kelemen László utca felé. Kérdem: Minek a tábla? Nem lenne egyszerűbb, ha nem lenne?
A kérdés egyébként nem egyedülálló. Tegnap Lovass Istvántól olvastam hasonlót - miután a magyar kormány alkalmatlanságát részletezi - cikke végén: Minek kormány...? 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr805168305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása