Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.02.16. 16:20 emmausz

A jobbpartról jelentem

Csaknem érthetetlen, miért nem veszik birtokukba a budai alsó rakpartot a sétálók, a kerékpározók, a korzózók, a polgárok. Mint ismeretes hónapok óta el van zárva a közúti forgalom elől, mert az egész hossza falújítása alatt áll.
Magam szinte várom már, hogy az orrom előtt menjen el a HÉV, amikor hazafelé iparkodom, mert jó alkalom kínálkozik ilyenkor, hogy lesétáljak a 20 másodpercre levő Duna-partra, ahol esztétikus kilátás nyílik északtól kezdve keleten át délig. Közben a Duna egy nagy ívű balkanyart ír le, szépségesen mutatva az ív részeit.
A tájkép többek között azért szép, mert messzire, nagyon messzire ellátni a parton.
Délen pl. a világörökség része, a Vár mutatja magát, és a Margit-híd a félhídnyi combino villamosokkal olykor.
Azért is szép körülnézni innen, mert mindig más arcát mutatja a város a szürke árnyalataitól kezdve a tündöklő ég kékjéig.
Ma elhatároztam, hogy fotósorozatot fogok készíteni ugyanerről a partszakaszról, ahányszor csak tehetem. Miért lenne francia kiváltság a rheimsi katedrális ábrázolása különféle napszakokban, különféle megvilágításokban.
A Duna partja egyebekben mini és maxi meglepetéseket tartogat.
Múltkor a flaszter szélén felfedeztem egy centis átmérőjű labdacsot, egy ékszert, egy ötvös remeket. A száraz termést sokáig nézegettem. A néhány milligramm tömegű áttört gömbről nehezen találtam ki, hogy mi is voltaképpen. A vicc az, hogy ledobtam a part műkőrézsűjére, és a golyó egyenletes tempóban legurult a rézsű aljáig, vagy öt métert megtéve. Rájöttem, hogy mi volt ez a biocsipke. Egy fél amerikai mogyoró héját „ettek szét” mikroorganizmusok, csak azokkal a vázelemekkel nem bírtak, melyek a szokásos papiruszvattánál erősebbek. Ezek alkották hát az ötvös alkotást, a hátrahagyott dongák.  
Maxi élménynek nevezem magát a látványt. Az üres partszakasz téli létét. Néhány madár kószál csupán, és néhanapján iskolás gyerekek is lófrálnak itt. Ma csak a madarak, a szokott bütykös hattyú, messzebb dolmányos varjak, mindenütt dankasirályok.
Azaz mégsem.
Túlnan vélem délről jővén éppen, egy ócska bicikli közeledett. Nyergében ócska ruhákba burkolódzott elhasznált testű, középkorú férfi. Csövesnek saccoltam. Ahogy közelebb ért beigazolódott: csövi volt (azoknak a korát nehéz meghatározni. A hajléktalanság az átlagnál gyorsabban megeszi a testet).
Zsebre vágott kezem egy kerek százforintosba kapaszkodott, hátha pénzt kér.
De nem.
Büszke tartással hajtott el mellettem. A kormányról lógó terményes zsákból kukázott kenyerek kandikáltak ki. Továbbra is dél felé nézve láttam: jön a HÉV. Még egy pillanatra hátra fordultam, hátha autó jön. (Néha az is előfordul, az építkezés-től és -hez visz anyagot.) Ezúttal nem jött semmi. Ám a klosár biciklije letámasztva a partnak abban a magasságában, ahol a hattyú tanyázott. Gyorsan visszaléptem néhány lépést. Érdekelt, hogy mit fontolgat magában a csöves.
Minek ment le a hattyúhoz?
Netán megéhezett, és – mint ahogy Tamási Áron regényében Surgyelán megéhezett egy kányára – a csövi esetleg hattyúval akar jóllakni.

Egy fenét!

Csakugyan lent álldogált az alsó partszélen. Törögetett a szárazkenyérből, s dobálta a vízbe a falatokat. A hattyú meg gondosan összevadászta a kapott potyakosztot.
Hát nem idilli?

Boldog ember.
          

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr275168314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása