Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.05.16. 13:38 emmausz

A paradoxon

A nyári Távlatokban többek között lesz egy kvázi – egy „virtuális” – kerekasztal a megbocsátás, kiengesztelődés témájáról. Többen hozzászólunk, így Török Csaba is, aki megírta a folyóiratszám legjobb cikkét, amelyben kifejti, hogy a katolikus vallás a paradoxonok vallása. A témát illetően is így van. Megbocsátunk, de az okozott seb felfakad évek múltán is. Nem akarunk emlékezni az ellenünk elszórt rágalmazásra, de évek múlva is hat, és bennünk is ott lappang: elő-előtolul – akaratunk ellenére is. A Mester pedig azt kéri, hogy engedjük el az ellenünk elkövetett akármiket.

Maga a paradoxonlátszólagos ellentmondás – nem is olyan régi filozófiai kategória. Az 1500-as években vezeti be S. Franck (Ulm) a M. Kat. Lexikon szócikke szerint. Ebben olvasom: a két legjelentősebb paradoxonunk a „megtestesülés és a kegyelem”.
A megtestesülés sokszorosan az. A természetben nincs szűzen születés, és hogyan lehet a Fiúisten anyja a teremtett Mária. A Fiú öröktől létezik (Kezdetben volt az Ige)…
A kegyelem pedig azért az, mert Jézus mondja: „semmit se tehettek” (mármint üdvösségetek megvalósulására. Az ugyanis ez az Istennek fenntartott döntés), másrészt Jakab írja: hitetek tettek nélkül mit sem ér. Jézus is nyilatkozik: Legalább a tetteimnek higgyetek! Tehát minden az Isten kegyelméből áll fenn, de ez nem ment fel senkit azoknak a tetteknek a végrehajtása alól, amire teremtve lett.
Egyszer László Gábor (Regnum Marianum) még amikor a Domonkosok templomában ünnepeltük december 8-át (Szeplőtelen Fogantatás az RM ünnepe) azt prédikálta, hogy a katolikus vallás az
és
vallása.
Megpróbálom foszlányait idézni, hiszen régen volt. (Könnyen lehet, hogy a BM archiválta a teljes beszédet. Forduljatok hozzá. Akkor volt ez ugyanis, amikor a mise után hazafelé igyekvő Gy. Marci bá-t lemeszelték a rendőrök a Keletinél. Nem tudom, mit véthetett, lehet hogy csak macerálni akarták a Trabantos papot.)
Tehát László pater ilyesmiket mondott:
A katolikus vallás
a tettek vallása és a szemlélődésé is;
a kegyelemre épít és saját döntéseinkre;
tud szegény lenni és tud bővelkedni;
a sírókkal sír és az örvendezőkkel együtt örül;
tud jellé lenni és megpróbál életben maradni;
tud ragaszkodni és tud lemondani, dolgokat elengedni;
két lábbal áll a földön és a menny a hazája;
szereti övéit és szereti ellenségeit;
úgy él, mintha minden rajta múlna és tudja, hogy minden a Gondviselésen múlik;
művelődik, tájékozódik, és tudja, hogy ez semmi, a szeretet a minden.
Hittant tanít és tisztában van azzal, hogy Isten személy, nem tantárgy, se nem fogalom.
Sok ilyen van. Pál is ír ilyeneket:
Akinek felesége van, éljen úgy, mintha nem volna (ugyanő megírja a szeretethimnuszt);
aki sír, mintha nem sírna, aki örvend, mintha nem örvendene; aki vásárol, mintha meg sem tartaná; s aki érintkezik ezzel a világgal, mintha nem érintkeznék vele, mert elmúlik a jelen világ. (1Kor 7,29-)
De gondolhatunk a nyolc boldogságra is. Mintha a beteljesedett túlsó világ felől szemlélné a Mester teremtett szép világát. Onnan szólnak mondásai. (Nem úgy beszél, mint a farizeusok, hanem  mint akinek hatalma van.)
Mindezeket összegezve azt kell mondanunk, hogy a transzcendens valóság felől próbálja kifejteni a kijelentéseket a katolikus vallás, és ezek itt a földi valósággal mintha ellenkeznének.
A világ csak szeretetben tud élni, fennmaradni. Erre mintha rácáfolna a gazdagok látszólagos létbiztonsága. Pedig ez nagy tévedés. Az a mohóság, mely korunkat jellemzi, nem vezet jóra. Mi meg paradox helyzetben éljük életünket: szegények és gazdagok, jók és gyarlók, igyekvők és bűnösök, építők s olykor rombolók, tisztán látók vagyunk, és olykor éppen ellenkezőleg.
Ez a tükör által homályos világ földi létünk terepe, gyakorlópályája, paradox mivoltával.
A kiteljesült lét másmilyen. Ott nem a mi útjaink, hanem az Övé, nem a mi gondolataink, hanem az Ő gondolatai realizálódnak.
Majd meglátjuk.         
* * *
Nem állom meg, hogy ne lopjak nektek egy kis csemegét hét végére Deske legutóbbi postjából:
„Talán olasz testvérek készíthették. Ferences templomunkban kis asztalkán elvihető DVD a Rend működéséről. Tört magyarsággal alámondott szöveg. Addig lineáris, hogy Brazíliában kórházmenhely AIDS-haldoklóknak, San Franciscóban ebédosztogatás, hogy a templompadokban hajléktalanok alszanak, hutu és tuszi gyerektanítás.
Firenzében kiköltöztek a városszéli cigánytelepre. Helyrehoztak egy talált tönkrement lakókocsit, abban élnek. Reggel munkába, hogy legyen miből eltartani magukat. Eleinte se villanyuk, se vizük, se bútoruk. A szomszédság kezdte segíteni őket. Mosolygó suhancok és páterek a mikrofon előtt.
De ami igazán. Amit több helyütt is elmondanak. Hogy ők nem téríteni, hanem maguk megtérni akarnak. Nem meggyőzni, hanem tisztelettel megérteni a másikat. Mutatja is, diskurzus sárgaköpenyes buddhista papokkal.
Ez döbbenetes. És nekem szóló, mert én is csak ezt az utat-”
(Muszáj volt döntenem a lényeget, hogy kiemelkedjen. Gy. M.)




                 
  

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr825168437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása