Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.06.06. 12:03 emmausz

Szeretem–nem szeretem

Szeretek itt lakni Ó budán, Új lakótelepen, mely már nem is olyan új, húsz éves.
Nem szeretek itt lakni, mert ha déli szél fúj, a gázgyár iszapjának kátrányszagát hozza a lakásba.
Szeretek itt lakni, mert közel a város, és még sincs közel.
Nem szeretek itt lakni, amikor a nyárfákról hónapokig hull a gyapotszerű termés, és ég tőle a szemem éjjel-nappal.
Szeretek itt lakni, mert amikor kinézek, rétre és fákra látok, nyugaton pedig a hegyekre.
Nem szeretek itt lakni, mert a nyárfák az égig nőnek, és egyre inkább eltakarják előlünk a Hármashatár-hegyet.
Szeretek itt lakni, mert csakugyan kisebb arborétum vesz körbe minket. Vannak meghagyott, régi nagy platánok, vackort hozó fa a réten, madárcseresnye-fák itt-ott, a réten sok a sárga bóbitájú bakszakáll, Mária-kék katáng, százszorszép … és ki tudja még hányfajta őshonos növényfaj tenyészik itt.  
Nem szeretek itt lakni, mert szabályozhatatlan télen a fűtésünk. Ha melegünk van, kiengedjük az űrbe. Lehet, hogy ettől van globális felmelegedés?
Szeretek itt lakni, mert hajnalban rigók füttye ébreszt.
Nem szeretek itt lakni, mert nyáron, mint egy kazán, úgy viselkedik a betonfal. Felmelegszik, és éjszaka se hűl le eléggé. Ventilátor zümmögése mellett tudunk csak valamelyest pihenni.
Szeretek itt lakni, mert előttünk a rét, és kora ősztől a fagyok beálltáig egyfolytában szól a tücsökzene. Érdekes módon nemcsak a tücskök nem unják meg, én se. Nem zavar, inkább megnyugtat, álomba ringat.
Nem szeretek itt lakni, mert évente egyszer Szigetfesztivál van, és te se szeretnéd, ha egy kocsmatöltelék stílusában „éneklő” hang éjjel fél kettőkor azt ordítozná, hogy „ne pofázzatok bele a dolgaimba”.
Szeretek itt lakni, mert elég jó elrendezésű a lakás ahhoz, hogy valamelyik kiröppent gyerekünk családját néhány napra befogadjuk.
Nem szeretek itt lakni, mert évente egyszer lomtalanítás van. Utálom azt a fajta pazarlást, mely ezt a visszatérő akciót övezi. Jobb szeretném takarékosabb módszerrel levezetni a kinek-kinek feleslegessé vált, de még használható eszközeitől való megszabadulást. Miért nem lehet a garázsok elé tenni a fölös cuccot azzal, hogy x összegért elvihető. Kanadában nem szégyellik így levezetni az elfekvőségektől való szabadulást.
Szeretek itt lakni, mert feljön hozzánk a vadszőlő, és belepi erkélyünk falát. Sokszor láttam már itt gyíkot napozni. Szívesen elnézegetem ezeket a mini-dinoszauruszokat.
Nem szeretek itt lakni, mert közel a Duna, sok a szúnyog, ha éppen invázió van, és nem irtják őket ütemesen. Lódarázs is fészkel valahol. Még jó, hogy minden ablakon szúnyogháló van. Azon nem rágja át magát.    
Szeretek itt lakni, mert templomunk puritán, mégis összeszedett programokkal gondoskodik testi-lelki jólétünkről.
Nem szeretek itt lakni, mert kocsim nem fér a garázsba, ami így tele van vacakokkal. Akkor meg minek egyáltalán kocsitároló.
Szeretek itt lakni, mert még ingyen parkolhatok a ház előtt, és az se baj, ha a másik épületek előtt állok meg, nem szokták ezért kiszurkálni a gumikat, nem szokták összekarcolni a kocsi zománcát se, stb.
Nem szeretek itt lakni, mert rossz rágondolni, hogy saját tulajdonunkat képező panelszörnyünktől hogyan fog megszabadulni utolsó lakója. Saját költségén kell eltakaríttatnia a tömböket, és vásárolnia másik lakóhelyet magának? Előre sajnálom a csődtömeg miatt, és bocsánatot kérek egykori döntésünkért.
Szeretek itt lakni, mert – hála Istennek – eddig nagyobb konfliktus nélkül sikerült környezetünkkel együtt élnünk.  
Nem szeretek itt lakni, mert közel a vasúti töltés, ide hallatszik a vonatok zakatolása, amikor Esztergom felé közlekednek, vagy onnan Pest felé. /Tücsi azért szeret itt lakni, mert szereti hallani, amikor elmegy a vonat a töltésen Esztergom felé vagy vissza./
Szeretek itt lakni, mert ha Esztergomba, Piliscsabára akarok menni, csak felülök a korszerű Siemens vonatra, és egyenest odavisz. Ha pedig Pomázra vagy Szentendrére kívánok menni, vagy éppen Dobogókőre vagy a Dunakanyarba, felülök a HÉV-re és odavisz.
Nem szeretek itt lakni, mert záporok után a döglött vasféreg bűzétől szaglik a flaszter
Szeretek itt lakni, mert sík a vidék, ezért nem kell okvetlenül téli gumikra váltani évente, ha van türelmünk tömegközlekedni azon a néhány igen csúszós téli napon.
Láthatjátok, hogy tele vagyok „szeretem-nem szeretem” dolgokkal. Ebből is az a következtetés vonható le:
Ez a világ nem tökéletes, de egyelőre élhető.

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr995168468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2009.06.11. 14:08:41

Lomtalanítás meg nyárfák mindenütt vannak a városban, úgyhogy azokat akkor is "élvezhetnéd", ha máshol laknál. A többi tényleg egyedi, helyi, amit leírtál. Szeretem hallgatni a HÉV füttyszavát, valamit azt, ahogy megy a HÉV. Ez azért van, mert gyerekkoromban sokat hallottam, ui. a barátnőim közel laktak a HÉV-hez, én meg nagyon sokat voltam náluk. Nem túl zajos a Szentendrei út? Hozzátok nem hallatszik el? (Nem tudom, hogy a lakótelep belsejében vagy a szélén laktok.)

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2009.06.11. 15:16:47

Bocs, de van némi formalizmus a szeretem, nem szeretemben, ezt önkritikusan el kell ismernem. Meg az általános „papírfa” minőségű díszfák elterjedtségét. Ez ui. a legolcsóbbak egyike, igaz, hogy hamarabb is ki kell vágni őket, mert gyorsan korhadnak. No, nem „fá”-zok tovább. A gázgyár 3 tronyával majdnem szemben áll a házunk a töltéshez legközelebbi házsorban. Nem hallatszik ide a Szentendrei út, a vonat igen. Igazából sose zavart, noha a rigók és a tücsökzene előnyt élveznek. Nagyon megnézném, ha el kellene innen költöznöm, hogy hová menjünk.

mini. 2009.07.11. 21:11:10

mikor van lomtalanitás pomázon szt endrén

mini. 2009.07.11. 21:12:55

mikor van lomtalanitás pomázon szt endrén
süti beállítások módosítása