Krakkóba irányuló lengyel utunk alkalmával ismételten
szembesültünk azzal a kényszerítő tényezővel, miszerint az embernek adódnak a
kulináris élvezetek következtében beálló szükségletei, melyeket a polákoknál
pénzfizetés ellenében rendezhet. Sietek leszögezni, hogy a nyilvános vécék
színvonala kifejezetten jó, a klotyók kulturáltak és karbantartottak,
ápoltak. Használatukért érthető okokból
fizetni kell. Nem is kerülheted meg eme kötelességedet, mert vécés nénik és vécés
bácsik őrködnek az esetleges bliccelések kivédésére. A használat 50 groszytól
egy-másfél zlotyig terjed. Azt lehet mondani, hogy átlagosan egy klotyi egy
zloty. Az utolsó lengyel találkozásom eme kicsi helyiségekkel Zakopanéban
esett. Ott elég fáradtan rátaláltunk egy igen kedves, csendes, fadekorációkkal
díszített étteremre, mely feltételezésem szerint két személlyel üzemelt. Danuta
kloffolta a hússzeleteket a konyhán, Zbigniew pedig felszolgált, beszedte a
pénzt és mérte a sört. Leültünk kettecskén: Tücsi egy klasszikus bécsi
szelettel és fritky-vel (ez ott a sült krumpli neve) szórakozott, magam vegyes
pierogot rendeltem (12 darabról szólt a rendelés, nem számoltam meg, hány
barátfüle van a tálon). Lenyeltünk egy-egy sört is, amikor felfedeztem, hogy az
illemhely használata fizetővendégeknek ingyenes. Ez aztán elnyerte tetszésemet.
Felpattantam hát, és magamra csuktam az ajtót. Dolgom végeztével nyitnám a
zárat, de nem megy. Egy nyelvet tolt ki a forgó kerék egy zárt tokból, ez
kiakadt, kopott volt, ki tudja (egyszer minden elromlik, és esetemben jött el ez
az egyszer). A zár se té, se tova, se tyű.
Megszorultságomban (kivételesen az idő is szorított) el kellett hamar döntenem,
rugdossam az ajtót, kitörjem a zárat, szóljak a séfnek vagy szereljek.
Utóbbinál maradtam. Svájci bicskámmal kicsavartam nagy nehezen a nyelvet fogva
tartó bilincs facsavarjait, és így menekültem ki a mellékesből. Abban maradtam
magammal, hogy nem kezdem el magyarázni tört németséggel a lengyelnek, hogy mi
történt, hanem ezúttal utánam a vízözön. Majd rájön magától, hogy mi is történt.
Mivel még egyszer nem szeretnék nekifogni visszaemlékezéseim megírásához,
néhány szót a gorálokról. Román nemzetiségű, régóta a dél-lengyel hegyek között
élő nemzetiség ez. Csakugyan onnan származhattak. Leginkább abból látom, hogy
búza- és virágokból font koszorút viselnek kalapjuk karimáján. Ez a románokra
hajaz. Az odavalósiak fafaragásban jeleskednek, méltán, hiszen rengeteg fa nő a
hegyeken. A hegyi réteken pedig ugyancsak rengeteg birka, kecske és tehén
legelészik, így tejfeldolgozásuk is számottevő. Híresek füstölt sajtjaik miatt
is. Mi is vettünk tőlük.
Zakopanéba menni mindenképpen érdemes, mert még ébren vannak a népi
hagyományok, fenn a hegyen szól a népzene, sül a kolbász, gyönyörű a kilátás a
Lengyel-Tátra legszebb csúcsaira. Jár a libegő, a fogaskerekű, nagyokat
kirándulhat, aki még képes hosszas túrákat tenni.
Miről híres még Zakopane?
Piacáról. Tömérdek itt a birkaprém,
a bőrkabát, a zakó - pláne.
2009.06.24. 09:28 emmausz
Zakopane
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr715168488
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
Utolsó kommentek