Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.06.29. 09:17 emmausz

Ambroziánus himnusz

(Iam lucis orto sidere)
Ezt a szöveget Sík Sándor ültette magyarra, elsősorban a cserkészek használatára szánva, őket megcélozva vele. A himnuszt valaki egykor Ambrus szellemében írta latinul.
Itt reggeli imaként vált közismertté.
Így szól:

Ragyogva fénylik már a nap
Az Úrhoz szálljon énekünk,
Hogy minden ártót űzzön el,
Járjon ma mindenütt velünk.

Nyelvünket fogja fékre ma
Ne szóljon rút perek szava,
Szemünket védőn óvja meg
A hívságot ne lássa meg.

Lakjék szívünkben tisztaság,
Távozzék minden dőreség
A testnek dölyfét törje meg
Étel s italban hősi fék.

Hogy majd a nap ha távozott,
S az óra újra éjt hozott,
Lemondásunk szent éneke
Legyen az Úr dicsérete.

Dicsérjük az örök Atyát,
Dicsérjük egyszülött Fiát,
S a Szentlelket, vigasztalót
Most és örök időkön át.
Reggel elgondolkoztam ezen a szépen megformált himnuszszövegen.
Stílusa csakugyan himnikus, a Teremtőt szólító ima (érdekes, hogy a latin iam [már] azonos hangzókból áll, mint az ima, csak értelme más).  Ám nagyon aszkétikusnak élem meg. Bizonykodnom sem kell: Az élet csupa igenlés, ez itt meg csupa tagadás. Legalábbis látszólag. Tudom, ha az íj nincs megfeszítve, nem repül ki belőle a nyílvessző.
És mégis.
Jobb szeretném, ha mindezek a megfogalmazások pozitívan csengenének, hiszen olyan szépen indul az első strófa: Ragyogva fénylik már a nap! És ez minden reggel így van. Akkor is, amikor látjuk, mert tiszta az égbolt, és akkor is, ha csak elhisszük, hogy a felhők felett már fenn ragyog a nap, csak éppen takarásban van. Pál is, akinek ma Péterrel együtt az ünnepe van, ilyesmit kér tőlünk, Krisztus-követőktől: „Zúgolódás és okoskodás nélkül tegyetek meg mindent, hogy kifogástalanok és tiszták legyetek, Istennek ártatlan gyermekei a gonosz és romlott nemzedék között, akik közt úgy ragyogtok, mint csillagok a világmindenségben.” (Fil 2,14–16) 
A nap is csillag, és megteszi, ami tőle elvárható. Szeretetben és imádkozva leszünk fiai mennyei Atyánknak, aki fölkelti napját jókra és gonoszokra egyaránt. (Vö. Mt 5,45) Sőt esőt is ad mindnyájuknak.
Még a következő kérésnek is örülhetünk, ti. hogy söpörjön félre minden nyavalyát utunkból.
De a folytatás... csupa fék: ne szóljunk rosszat, ne vegyük szemügyre a világ kísértéseit. Legyünk állapotszerűen bűntelenek (csaknem nonszensz), óv a dőreségektől és a dölyftől. Ma már csaknem érthetetlen szóhasználat ez. Egyik nagyjából hiúságot, utóbbi pedig kb. gőgöt jelent. Ma meg szinte már semmit, csak azt, hogy a himnusz nyelvezete ásatag. ez pedig nem válik javára.
Aztán maga a szöveg is fékről beszél, azt kívánja, hogy mérsékeljük mohóságunkat, falánkságunkat.  
  Aztán snitt. Ha ezekben a visszafogottságokban eltelt a napunk, újra az ég felé fordítjuk tekintetünket. Az Isten dicsérete helyesen fogalmazott szöveg, igazán semmi kivetnivalót nem találok benne.
Visszakanyarodva azonban az ajánlott programra, inkább imádkoznék azért, hogy ismerjem fel, mit kíván ma tőlem az Isten, aki bizonyos mértékben Teremtőtársának tekint mindenkit, akinek létét kívánta. Tudnom kell, a zsigereimben kell éreznem, milyen cselekedeteim fogják elősegíteni a szeretet civilizációjának az megvalósulását. Mert lesznek olyan feladatok, melyeket elém hoz az élet, és csak elém, hogy megtegyem. Más dolgokkal nem kell törődnöm, mert azok megoldása másokra vár.
A nap során szeretettel akarok közeledni felebarátaimhoz, azaz mindazokhoz, akikkel összehoz a sorsom (ezen szűkebb bővebb környezetem értendő). Akkor lesz boldog a napom, ha mindazt megtettem, ami rám volt bízva, és mindent átléptem, ami nem tartozik rám. Ilyen szívvel szeretnék nekivágni a napnak, és ilyen szívvel elnyugodni a végén.
Akkor a lét értelmességének a jó érzésével vetem magamat az ágyba, és nem a „lemondásom szent énekével”, ahogy a vers diktálná.
Én így szeretném.     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr615168495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása