Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2024.05.17. 11:22 emmausz

Igazságok

Ha 26-an azt mondják, hogy kétszer kettő az öt, akkor annyi? Vagy csak négy, akkor is, ha azt csak egy valaki állítja?
Ha egy tömeg azt mondja, hogy esős időben a Lánchidat betolják az alagútba, és csak egy valaki kardoskodik amellett, hogy ez hülyeség, akkor kinek van igaza?
***
Vannak olyan könyvek, amelyeket hiába olvasok végig, alig találok benne valami új gondolatot.  Igaz, hogy egy találó mondatért is érdemes fáradni. Az általam olvasott egyik kötetben Bálint Sándor szófejtését találtam:
Az alleluja héber szó jelentése: Dicsérjétek az Istent!
Viszont a Varga László püspökkel készült interjúkötet (A bőrünk alá bújt Isten) tele van valamilyen szempontból érdekes és jelentős mondattal. Elkezdem idézni őket.
- Hatodikos koromban (60-as évek vége felé) az egyik órán az igazgató kiállított az osztály elé, és büntetésből, amiért hittanra jártam, felszólította a többi gyereket, hogy nevessenek rajtam. Amikor alábbhagyott a kedvük, pénzt kínált fel nekik, hogy folytassák. Sírva mentem haza.
- A katonaság alatt történt: Azt mondtam a jó Istennek: elolvasom, amit mondasz, és megteszem, ahogy értem, de ha nem jön be, amit ígérsz, akkor sem keresztény, sem pap nem akarok lenni.
- A Bárka közösség titka az, hogy az Oltáriszentségben megtört Krisztus és a megtört ember ugyanaz. Ezt a kettőt kell egységben látni.
- Ha kifelé élek, folyamatosan cselekszem, programokat szervezek, az nem igényli, hogy belsőleg is megváltozzam, csak azt, hogy sikerüljön elérnem a célt, amelyet kitűztem magam elé. De akkor az Isten a kezébe vett, megpróbált átváltoztatni, és addig jutott, amíg engedtem neki. Ez mindmáig így van. Sokkal messzebbre is vihetett volna már, hanem félnék. De vannak helyzetek, amikor nem engedem Istennek, hogy tovább vigyen… Ezek a félelmek a változástól mindenkiben ott vannak, mert ilyenkor elveszítjük a biztonságunkat, amit kiépítettünk magunknak [komfortzóna?]. „Szent Ágoston mondta: Változtass meg, Uram, de ne azonnal! (idézi az interjúvoló Bodnár Dániel).”

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4618406697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása