Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.07.05. 11:13 emmausz

Péter-fillérek

Ma a Vatikán kiadásaira és a pápa katasztrófák alkalmával adott segélyeire gyűjtöttek. Ennek a gyűjtésnek valamiért Péter-fillérek gyűjtése a neve. Eme hagyományos elnevezésből bizonyos eufémista kicsengést hallok ki. Nálunk ugyanis már régóta egyáltalán nincsen forgalomban fillér, kevésbé régóta egy- és kétforintos érme se. (És a még forgalomban lévő öt- és tízforintos se sokat ér.) Na mindegy.
(Ha dicsekvésből mondanám, ezzel meg is kapnám érte jutalmamat, és ezt egyáltalán nem szeretném, inkább szeretném azt, hogy Isten fizesse meg.) De nem dicsekvésből mondom, csak a Péter-fillérek szerénykedő kifejezéséhez vágok egy grimaszt, amikor azt mondom: félmillió fillért adtam a Vatikánnak. Nincs is mivel dicsekednem, még magamhoz képest se, mert az egyházi iskoláknak egymillió fillért szoktam adni. De a Szentjánosbogaraknak még többet és a katolikus egyháznak is, mert rendre ők kapják szja-m 1%-át. Törekszem gyorsan hozzátenni, hogy ezek a megajándékozott intézmények egyike sem gazdagodott meg bőkezűségem jóvoltából. Inkább csak arról szólnak, hogy sikerült pénzünket inflációgyanús mértékben tönkrevágni.

Ma az Auchanban például kb. 1 300 000 fillért hagytunk ott.
Még egy gondolatot hadd ismételjek meg itt, amit egyszer már valahova, valamikor, valamiért, leírtam vala, éspedig azt, hogy ha lelkiismeret-furdalást okozna, hogy ennek meg annak az intézménynek nem adtál 1%-ot, ne izgasson túlzottan.
Inkább – ha teheted – adjál az általad még favorizáltaknak 10-10 000 ft-ot. Kb. ugyanannyit fognak kapni, mint amazok, ha kb. annyit keresel, mint én, csak a tízest sokkal gyorsabban megkapják a nem annyira favorizáltak, mint az első két kiválasztott az APEH-től a magáét.

PS Katolikus hírforrás szerint 2008-ban négymilliárd négyzázötvenmillió fillér gyűlt össze Magyarországon  a pápa céljaira.  Ez azt mondja, hogy  átlagban minden magyar  445 fillér adományt adott.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr265168506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása