Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.09.05. 12:38 emmausz

Bürokrata

Bürokrata http://emmausz.blog.hu/media/image/200909/1.

Az öreg bürokrata így tanítja a fiatalt: A problémák 90%-át megoldja az idő, a maradék http://emmausz.blog.hu/media/image/200909/10-et meg te sem tudod megoldani. Ne félj hát a feladatoktól, a kihívásoktól. Volt benne valami.
Bürokrata 2. (anális) A megrögzött bürokrata hiányolja a fogyóeszköz-utánpótlást. Így fakad ki: „Se papír, se (g)gemkapocs…”
Bürokrata 3. Parkinson törvénye: „Mire felépül a hipermodern gazdasági központ, addigra csődbe megy a cég.”
Bürokrata 4. A Ludas Matyi c. „élclap” rovatot tartott fenn „Le a bürokráciával” címen, de rajzok is cikizték az irodistákat. Emlékszem egy ilyenre: Felülnézetből ábrázolta a kép az íróasztala mögött ülő, kopasz nagyfejű bürokratát. Előtte az asztallapon szépen kiteregetve egy sorban a radírok: kerek, gépírást javító radír, tintaradír, elefánt-radír stb. Alatta külön sorban a ceruzák, mint az orgonasípok következtek. A kép alatt ez a szöveg állt: „Ki mondta, hogy én egy undok precíz vagyok?”   

Bürokrata 5.

Impúrum – purifikátum
Én latinos osztályba jártam, mégis megúsztam ezt a két szörnyszülött, a bürokráciában használt szót. Nem találok rá jobb magyarázatot: a szocik átvették a 45 előtti szófordulatokat, és még gyártottak is hozzá (pl. a lenini empiriokriticizmus). Bőven használtak ilyeneket: dehonesztálás, akadémikus vita, tapper, klamnizó, kramli, summa summárum, usque, prejudikál, inkluzíve etc., hogy stílusos maradjak. Ilyen ez a szópáros is. A piszkozat értelmű impúrum és a tisztázat értelmű purifikátum.

Mindenféle jelentés először piszkozatban került a főnök elé, majd, kijavítás után készült a tisztázat, melyet már megbízható irodista vetett össze a javítottal. (Gyanítom, az esetek többségében az volt a baj a piszkozatokkal, hogy nem egészen a főnök szájíze szerint készültek. Na de mindegy.)
A piszkozat és a tisztázat persze nekem az abszurditás világát jelentette. Kézzel megírt magyar érettségi dolgozatom értékelése során sokáig vitatkoztak a döntnökök, hogy melyik paksaméta a piszkozat és melyik a tisztázat. Merthogy mindkettőt piszkozatnak vélték.
Az utóbbi évtizedekre teljesen megváltozott a helyzet. Mindegy ugyanis, hogy mit írok le, a helyesírásellenőrző-program igénybevétele és egyszeri elolvasás után akárhány másolatot készítenék is a számítógépen írt témáról, mind purifikátum volna. Olyan szépen, olyan egyenletesen következnek egymás után a betűk, mintha nem is én írtam volna őket.
Minden sorom, minden mondatom, minden fogalmazványom purifikátum, és punktum.         

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr425168586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása