Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.09.08. 20:15 emmausz

Flow 3

Csíkszentmihályi Mihály könyve a vége felé kezd izgalmassá lenni. Részben azért, mert tudományos úton ugyanoda lyukad ki, mint a filozófusok, teológusok, vallási tanok egy része. Így ír: Ha azért imádkozik [valaki], hogy szent legyen, … a haszon jó részt elenyészik.” A Mester ezt mondja: „Amikor imádkoztok, ne tegyetek úgy, mint a képmutatók, akik az emberek szeme láttára szeretnek imádkozni… Bizony mondom nektek, megkapták érte jutalmukat.” (Mt 6,5)
A szerző erre biztat: Tehetségünket felismerve igyekezzünk azt kibontani, mégpedig „mű-kedvelő” módon a szó pozitív értelmében. Ő a l’art pour l’art kifejezés helyett görögös terminust alkalmaz (autotelikus, öncélú), de tartalma közel azonos az előzővel. Arra buzdít, hogy „ami érdekel, arra odafigyeljünk, mert amire koncentráltan odafigyelünk, azt valószínűleg érdekesnek fogjuk találni.” (http://emmausz.blog.hu/media/image/200909/162.)

Én azt szoktam mondani: kétféle cselekvés van: építő vagy romboló. A szerző entrópiát csökkentő és növelőnek nevezi ugyanezt. Így ír: „Azok az ember, akik autotelikus életet élnek (ügybuzgók), hozzájárulnak, hogy a velük kapcsolatban állók tudatában csökkenjen az entrópia, akik pedig minden lelki energiájukat az erőforrásokért folytatott küzdelemre és önmaguk jelentőségének fokozására fordítják, valamennyit hozzátesznek a teljes entrópia növekedéséhez.” (http://emmausz.blog.hu/media/image/200909/167. o.)
Súlyos mondatok ezek.
De úgy látszik, még fokozhatók is: „Ha egy ember énképe a hatalomra, vagyonra épül, minden határon túlmegy, hogy megszerezze. Lankadatlanul törekszik a cél felé, még ha közben az egészsége is rámegy, és mindenkit tönkretesz maga körül.” (http://emmausz.blog.hu/media/image/200909/170. o.)
Egy írót nyilatkoztat, aki így vall arról, mi volt a legnagyobb akadály pályája során, melyet le kellett győznie: „hiúság, büszkeség, az az érzés, hogy méltánytalanul bánnak velem, összehasonlítgatás másokkal, stb. Nagy erőfeszítésembe került úrrá lenni rajtuk… Magam voltam a legfőbb akadály.” (http://emmausz.blog.hu/media/image/200909/17http://emmausz.blog.hu/media/image/200909/1.)
„A vallások vállalták magukra az entrópia mértéktelen növekedésének megfelelő fogalmat.” Ez a bűn. „A társadalom elpusztulna, ha mindenkit a puszta önzés vezérelne.” (http://emmausz.blog.hu/media/image/200909/178.) „Az élet minden formája függ az összes többitől és a környezettől. … mert minden, ami létezik egy összefüggő rendszer része.” (http://emmausz.blog.hu/media/image/200909/179.) [Erről írtam a szisztéma c. postomban néhány napja!]

A szerző a tudósokkal együtt reméli, hogy „az univerzumot nem a káosz irányítja, hanem értelmes folyamat zajlik benne”. (http://emmausz.blog.hu/media/image/200909/18http://emmausz.blog.hu/media/image/200909/1.) „Így aztán mindenki felelős azért a különleges egyedüli tér-idő pillanatért, amelyet testünk és értelmünk kapcsol össze a lét egész hálózatával.” (http://emmausz.blog.hu/media/image/200909/184.) Lényeges dolog pontos megfogalmazása ez!
„Szabadon hozott döntéseinkkel ugyanis képesek vagyunk alakítani az egész hálózatot” – teszi hozzá lejjebb.
Érezzük a mondottak alapján saját életünk fontosságát, súlyát és felelősségét?     
Megpróbálom most már rövidre fogni: A szerző dilemmája, hogy a vallás merev kinyilatkoztatása diktálja azt, amire a tudósok fokozatosan ugyanúgy rájönnek, csak legfeljebb más szavakkal fogalmazzák meg a lényeget. Az ember lázad Istene ellen, de nem tud maga se jobbat, legfeljebb ismétli az örök igazságokat, korszerű megfogalmazásokat alkalmazva.
Csíkszentmihályi odáig jut el, hogy konszenzusra törekvést ajánl az ilyenek és olyanok között. Így fogalmaz: „A múltban próféták hirdették a közösség hitének nyomatékot adó mítoszokat. …azt sugalmazták, hogy rajtuk keresztül egy felsőbbrendű lény szól, előírja az embereknek, hogyan viselkedjenek, és elárulja, milyen az érzékeiken túli világ.” (http://emmausz.blog.hu/media/image/200909/178–http://emmausz.blog.hu/media/image/200909/179. o.) Ma a tudomány és a demokrácia pillérein alapuló egészséges szkepticizmus van terjedőben. Úgy véli a szerző, hogy a tudósok és gondolkodók segítségével felépíthetjük a jó életet. „Elég sok jelzést ismerünk a világegyetem működéséről, hogy tudhassuk, milyen fajta cselekvések szolgálnak az összetettség növelésére, és melyek vezetnek a rombolásra.”
És itt csődöt mond a tudománya. Mert a világtörténelem bőven rácáfolt a tudományos felismerések egyértelműen üdvözítő voltára. A tudomány csak akkor vezérelhetné az embereket, ha azok egyértelműen és kizárólag racionális lények volnának. De ez bőven nem így van. Ha %-ot írhatok, kb. 90%-ban ösztönös lény az ember, és alig http://emmausz.blog.hu/media/image/200909/10%-ban racionális. Így döntései sem racionálisak, viselkedése sem az.

Tovább komplikálja az egészet, hogy a tudósok tekintélye is relatív. Az ember, amennyiben nem ismer el maga felett abszolút tekintélyt (Isten), nem regulázható meg. Miért is engedelmeskedne más ember más érvelése nyomán.
Nem véletlenül mondatta parasztjaival Tömörkény: „Nono, aztán igazat szóljon kend, mert odafönt is laknak.”         

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr95168593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása