Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.10.18. 16:40 emmausz

Koyaanisqatsi

Tegnap újra megnéztem, immár ki tudja, hányadszor az http://emmausz.blog.hu/media/image/200910/1988-ban készült KOYAANISQATSI-t. Magyar címe A kizökkent világ; a Baraka c. film elődje. Egy trilógia tagja – mondja Mica.
Van, aki nem bírja az ostinato-szerű, csaknem folyamatos zenét, pedig egy kétségtelenül magyar ember nevével is fémjelezve van: MUNKACSY. A film az első negyedórában nem foglalkozik az emberrel, legalábbis közvetlenül nem. Mégis előbb-utóbb eljutunk a lassított, máskor meg gyorsított mozgásokkal illusztrált valósághoz.
Csaknem igazat kell adnunk Laár András Besenyő bácsijának: Miért mennek az emberek oda, ahonnan én jöttem? Hiszen ott nincs semmi, most jöttem onnan, és láttam. Minden csupa hiábavalóság és szélkergetés – mondja a prédikátor és – láttatja ez  film.
Ám az emberi hangyaboly nem ér rá Besenyő bácsival és a prédikátorral foglalkozni. Rohan az autóján innen oda, mások éppen fordítva. Nyomul a mozgólépcsőn felfelé, a liftben, a metróban, a közlekedési lámpáknál. Mert le kell dönteni a régi falakat, mert oda kell érni (hova? minek?) időre okvetlenül, mert le kell bombázni még a városokat, mert …
Hatalmas látványosság ez a film. Kb. 80 percen keresztül mutatja a világot a maga kizökkentett mivoltában.
Kizökkentik a futószalagon készült autók, még jobban
a futószalagon készült tankok, harci repülők, és az ember is, aki nemcsak szerelmes tud lenni, de atombombát is gyárt. Ezt is látjuk.
Atomfelhőt is.
Látunk még leszálló jumbót,
felszálló és soha vissza nem térő, szerencsétlenül járt űrrepülőt (ez a záró kép),
közben pedig látunk olyasmiket, amit ma már nem láthatunk: A
WTC kettőstornyát,
Pripjaty, az atomváros házait Csernobil után, melyeket részben felrobbantottak.
Még nem tud a film készítője a cunami óriási ázsiai pusztításáról.
Az csak később lett valósággá.
Érdekes szembesülni a két évtizeddel ezelőtti technikai színvonallal. Ma a nagyon szögletes gépek ódivatúaknak számítanak. A korabeli PC-játékok primitívnek hatnak a maiak kiviteléhez képest.
Ami nem változott, az a természet.
A felhők ma is ugyanúgy engedelmeskednek a természeti törvényeknek, mint annak előtte.
A termőföldek is ontják még az aratnivalókat.
A hegyek sem omlottak össze, a vizek is kitartóan hullámzanak.
A Grand Kanyon is tartja magát.
A Niagara is ugyanúgy engedelmeskedik lezúduló víztömegével a gravitációnak, mint akkor, amikor csak vörös bőrűek álltak a partjainál.
A film indián nyelvű címe arra utal, hogy öt évszázaddal ezelőtt az Újvilág nyelve indián nyelvekből állt. A világ pedig világ volt. Most nem az. Öt évszázad elég volt hozzá, hogy kizökkenjen önmagából, és Koyaanisqatsi-vá, kizökkent földdé legyen. Mivel látszólag irányítás nélküli automatizmusok érvényesülnek, nehezen hihető, hogy valaha is visszatérjen az eredeti kerékvágásába minden, és újra csak világ legyen a világ.
Más.

Ha azt mondom: Birkasírás – mi jut eszedbe? Kezdtem gondolkozni magam is azon, hogy mi lehet az a birkas-írás, és miért nincs kötőjel a két szó között.
Megnéztem a keresztrejtvény vonatkozó és alakulóban lévő megfejtését. ..getés.
Aha. Bégetés. De akkor a megfejtendő meghatározás: Birka-sírás. Merthogy birkasírás, ilyen szó a magyarban nincs is.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr795168657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása