Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.10.24. 19:52 emmausz

Amikor valaki hívővé lesz

Ha egy csodaváró, mindenben csodát sejtő hívő csodás gyógyulást tapasztal, abban nincs semmi különös. Egész mentalitása arra irányul, hogy a nehezen magyarázható vagy még sose tapasztalt dolgokat csodának élje meg.
Ha egy orvos kitart amellett, hogy bizonyos végzetes betegségek minden esetben halállal végződnek, amennyiben felismerésük, diagnózisuk helyesnek bizonyul, abban sincs semmi különös. Ok-okozati összefüggések valószerű lefolyása következik be. A halálos betegségek kimenetele, különösen az agonizálás idején egyértelmű. 
Rendhagyó eset akkor áll fenn, ha a racionális orvos szembesül egy orvosi szaktudásának és képességeinek teljesen ellentmondó szituációval. Ilyenkor nem marad más hátra, mint az általánosságban sűrűn előforduló (el)hallgatás, vagy – ami igen ritka – annak a beismerése, hogy a soha meg nem fordítható folyamat az adott esetben mégis megfordult, a meghalás helyett felépülés következett be.
Különös bátorság kell, ennek fel- és elismeréséhez.  
Most olvastam egy luordes-i csodát, melyről a helyben szolgáló, akkor helyettesként ott jelen lévő, egyébként az eset idején nem hívő Alexis Carrel számolt be. Jellemző az esetleírásra, hogy még szűkszavú jegyzőkönyve is botrányt keltett korabeli orvosi körökben. Viszont Carrelnek becsületére legyen mondva, hogy kitartott a tényállításokban. Sőt kissé részletezve és kitalált nevekkel operálva az egyébként igaz történetet kisregény (füzet) formájában is megírta. Ám az ügy pikantériája, hogy életében nem jelent meg a kötetke, csak az időközben Nobel-díjat kapott Carrel halálát követően – öt év múlva.  (Voyage de Lourdes. Paris Plon, 1949)
Nem a könyv stílusa fogja meg az olvasót, hanem a történés hitelessége, kétségbe nem vonhatósága, ami azért hangsúlyos, mert ha elhiszem, amit az orvos mond, akkor annak következményei vannak: az olvasóra talán, a szerzőre mindenképpen.
Carrel visszatért gyermekkorának vallásához, újra hívő katolikussá lett.
Így is halt meg.  

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr265168665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_136876 2009.10.25. 03:55:13

Szerencsére nemcsak Lourdesben vannak csodák... :) Persze, hogy az ilyenekről nem beszél az orvostudomány, hiszen akkor el kellene ismerniük azt, hogy az ő tudásuk is véges, és megszűnne saját Isten-tudatuk. Hová is fajulna akkor a világ? Megbukna a gyógyszeripar (a maga bevételeivel), az orvosi hálapénz-hálózat, és még a kémiai kutatásokba, és kísérletekbe befektett pénztömeg is fölöslegessé válna, nem térülne meg. Hogyan, és miből is élnének akkor azok, akik a gyógyithatatlanmégismeggyógyultakat próbálják meg nem normálisnak beállítani, csak azért, hogy bizonyítsák az igazukat. Az, aki megvonja a nyilvánosságot az ilyen esetektől, valószínű, érdekből teszi. Hiszen beszélni csak akkor mernek róla, mint az eset is mutatja, amikor az illető már meghalt. A halál ugyanis őket igazolja - feltevésük szerint. Ezért íratják minden esetben alá a " Saját felelősségére " bevezetésű nyomtatványt. Aztán, ha a saját felelősségedben gyógyulást, és javulást produkálsz, akkor a kontrollvizsgálaton arra az 1 %-ra hivatkoznak, amelyről ők tudnak, és amiben ők eleve reménykedtek is. Hát mi ez, ha nem politika?

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2009.10.25. 07:58:05

Amiről írsz, a világ legnagyobb biznisze már azok körében, akik meg tudják fizetni. Az orvoslás másik ága A. Schweitzer vonala. Persze amiről írtam, egy 3. vonulat. Ami előtt értetlenül áll a tudomány, mert ami történik, az abszurd és igen gyors pozitív változás, és e pozitív történések léteznek. Ezekről az eseményekről hitelesen beszámolni csak akkor lehet, ha az ember magára vonatkozóan levonja a konzekvenciákat.

Ismeretlen_136876 2009.10.25. 11:26:47

Átéltem párszor, tudom, miről van szó. Szerintem ugyanazt akartam mondani, mint te, csak nem úgy foglmaztam meg. Egyetértünk.

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2009.10.25. 11:28:34

OK. De hiszen ez természetes.
süti beállítások módosítása