Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.11.07. 09:58 emmausz

Ahogyan az öreg szerzetes látja

Az idős karmelita kilenc agyvérzés ellenére és után ilyeneket vet papírra:
  1. Felajánlásaim:

– béna karom fájdalmait és egy olvasót naponta egy aposztata ciszterciért,
– egy-egy imát három más, hasonló helyzetben levő szerencsétlenért (mert nagyon sajnálom őket) 
– mellem fulladását a noviciátusunkért,
– szemem és fogaim fájdalmát a remeteségünkért,
- jobb lábszáram idegfájdalmát a missziósokért,
- egyéb fájdalmaimat haldoklókért és
– lelki szenvedéseimet három magyar szent papi hivatásért.
Magam számára csak a jó halál kegyelmét kérem, hogy a lobogó szeretet állapotában haljak meg…Rájöttem ugyan időközben, hogy szenvedéseim értéke igen csekély. Ám egyesíthetem Jézus érdemeivel, és akkor végtelen értékűvé nőnek. Mert az Ő érdemei végtelenek, és így az enyéim is azok. És akkor felajánlásom sokat ér. Ez a magam forma öregembernek életkedvet ad, mert belátja, hogy nem él hiába. 235, 236. o.)
2. Íme egy pardoxon. Marmion Kolumba életrajzírója érdekesen fejtegeti, hogy két egyaránt szent életű ember mennyire kiállhatatlan lehet egymás szemében, pusztán azért, mert a Szentlélek nem ugyanazon az úton vezeti őket. Mert mindegyik másban látja az életszentség eszményképét, vagy pedig mert különböző nevelésben részesültek. Mondjuk az egyik arisztokrata, a másik paraszt. … Hányszor tapasztaljuk, hogy két édestestvér folyton veszekszik egymással, de azért egymás nélkül mégsem tudnak meglenni. (146. o.)

3. A magán kinyilatkoztatásokról szólva ezt írja. Ezek valamennyijét felírják, naplót vezetnek róluk. Ezekben a feljegyzésekben sok jó lehet, de ami jó, az nem új, ami pedig új, az nem jó. Az ilyen lelkek sok épületes könyvet olvastak össze, s onnan merítik eszmekészletüket, amelyeket esetleg csalási szándék nélkül, öntudatlanul, mint isteni közléseket adnak elő. (157. o.) Szeghy Ernő (1872–1952): Gondolatok az élet késő alkonyán. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr155168685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása