Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.11.22. 11:53 emmausz

Asszociációk Krisztus királyra

mert ma van annak az ünnepe, aki eljövendő.

Jahve, az ószövetség Istene, óva inti a bírák által vezetett népet attól, hogy királyt válasszanak maguknak, mert előre látja, hogy azok zsarnokoskodni fognak felettük, megsarcolják és kizsákmányolják sajátjaikat. De mivel kitartóan kérték, hát meg is kapták áhított királyaikat, akik rendre be is váltották a róluk szóló jövendöléseket: Megsarcolták a népet, rájuk kényszerítették saját akaratukat, akár jók voltak, akár rosszak.  Lehet mondani, hogy olyan királya van minden nemzetnek, amilyet megérdemel. (Bár manapság inkább kormányokra mondják.)

Antoine de Saint-Exupéry A kishercegben ír pl. a jó királyról. A jóságos király ésszerű parancsokat osztogat, amelyeket a körülmények megfelelő alakulása esetén jó szívvel hajtanak végre az alattvalók.   
„Királyozni” napestig, s aztán is hajnalig lehetne egyfolytában, a legváltozatosabb módon körülírva, ki és mi a király, kik a jó, és kik a rossz királyok. Egy biztos,
király az, aki uralkodik. Jól vagy rosszul.

Tökéletesen csak a tökéletes király uralkodik. És ilyen csak egy van,
a szeretet királya. Ő, az Úr, aki azt mondja: Ne neveztessétek magatokat mesternek, mert egy a ti Mesteretek. Atyának se neveztessétek magatokat, mert egy a ti atyátok, az Isten. Ez az Úr és Mester Lelke jóvoltából mindnyájunkban lakást kíván venni.
Annyira él bennünk, amennyire ajtót nyitunk neki emberségünk közepébe.
A Mester tehát nem úgy király, mint a földi királyok, hanem Isten képmásaiban lakó „házi úr”, aki a szeretet uralmának kibontására tör kifelé – belőlünk – a világ irányába. Összes királyi méltósága a szeretet méltósága, annak minden következményével együtt. Sietek hozzátenni: a bennünk élő Mester és Úr miatt van egyenlő és hatalmas emberi méltóságunk, akár börtönben ülünk, akár éppen most hódítottuk meg a Csomolungmát, akár embriók vagyunk, akár vénemberek.
Kapott méltóság ez, ajándék.
Ezért érezhetjük magunkat biztonságban, ezért – véve az Ő testét – ülhetünk a király jelenlétében, mint Hendon lovag Mark Twain Koldus és királyfijában.
Az ő keresztje és feltámadása által kaptuk méltóságunkat, és ennek a tudatában létezünk életünk minden pillanatában, akár alszunk, akár ébren és éberen tesszük dolgunkat. Neki játszunk, neki dolgozunk, „neki énekelünk”, neki fogjuk vissza rosszabbik énünket, általa szeretjük egymást, (szeretjük?!): róla tanúskodunk minden pillanatunk minden rezdülésében.
Ha nem így volna, akkor nem Róla tanúskodnak megnyilvánulásaink.
Köztes lehetőség nincs.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr125168707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása