Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.12.15. 18:14 emmausz

INGYEN

A nap fotója – a nap híre
A mai nap fotója korareggel készült, amikor még, és amikor már.
Amikor beállítom itthon a „labor”-ban a képet, eldöntöm, hogy színes legyen-e vagy fekete-fehér. Akkor választom a fekete-fehéret, amikor a színek semmit nem tesznek hozzá a felvételhez. És akkor ügyelek a színekre, ha többet láttat a valóságból, mint a fekete-fehér kép.  A mai fotó főleg azt mutatja, hogy a korareggeli szürkület uralja a vidéket. Különösen is azért, mert nagy a levegőperspektíva. Azaz tágas és igen mély a tér. Hát ezen a képen az, merthogy a busz érkezéséig a Kapy utca tetejéről átfényképeztem a János-hegyre. Ügyeltem rá, hogy rajta legyen a kilátó, ez hitelesíti a fotót. Középen fent a Széchenyi-hegyi tévétorony feje búbja látszik. Vannak a képen még jobbra-balra dülöngélő póznák. Nem a gép volt részeg, az ügyvédi iroda táblája pancser módon szöget zár be a függőlegessel, hogy finoman fejezzem ki magamat. A képen balra körvonalazódik a Tündér-szikla. Az „alpesi legelő” pedig a libegő nyomvonala. Sokkal több érdekesség nincs is a képen.   
A mai nap híre attól az, hogy elhatároztam, ma az ingyenességről írok. Bármelyik nap híre lehetne, mióta világ a világ, kétezer év óta meg kiváltképpen.
Tehát az ingyenességről próbálok valamiket mondani, meg annak paradox mivoltáról.
Főiskolán az apróhirdetések klasszikus példájaként emlegették a XX. század elején egyik szegedi napilapban megjelent apróhirdetések legzseniálisabbjaként aposztrofálva azt a hirdetést, mely ilyesféleképpen mutatkozott meg:

„INGYEN
semmit se lehet kapni, de nálunk méltányos árakat talál. Térjen be hozzánk! Győződjék meg róla személyesen”, stb, stb.
Persze, mindenkinek azonnal ott volt a szeme az INGYEN szón. És el is olvasta: mi kapható ingyen.
Namármost.
Hirdetem néktek, hogy Isten szeretete van INGYEN. Azon belül
– INGYEN van az egész univerzum;
– INGYEN van az egész világ;
– INGYEN van a kontinensek mindegyike;
– INGYEN vannak a föld méhének kincsei, beleértve valamennyi gyémántot és nemesfémet, beleértve minden szénmezőt és a teljes olajkészletet;
– INGYEN vannak a tengerek halai, az ég madarai és minden, ami az ég és a tenger mélye között van;
– INGYEN vannak az eddigelé teljességben fel nem fedezett és részben már ki is irtott állati és növényi fajok mind;
– INGYEN szárítja a szél a földet, ingyen hajtja a vitorlát és a szélkerekeket;
– INGYEN melegít a tűz;
– INGYEN oltja a szomjat a víz;
– INGYEN sarjadnak és fejlődnek az ingyenes program szerint növekvő, élelmet adó tápláléknövények, állatok;
– INGYEN képes életét megtöbbszörözni minden élőlény, köztük az önmagára reflektálni képes ember;
– INGYEN állnak rendelkezésünkre a bioszisztémák, hogy a növény- és állattársulások a beléjük kódolt parancsnak (kegyelem) engedelmeskedve fenntartsák, folyamatosan létben tartsák a világot.
INGYEN szeret bennünket Isten, avagy ki volna képes megfizetni a felsoroltakat?
Végül is itt, most befejeztem a felsorolást. Elég egyszerre ennyire is rácsodálkozni, de koránt sincs vége az Ő ingyen nekünk juttatott eszközeinek. Gondoljunk csak azokra a jelekre, melyeket a keresztények szentségeknek neveznek.
De elég lehet már az is, ha megemlítem, hogy ingyen kaptuk a teljes kinyilatkoztatást.
Mi ingyen, de Isten a legdrágább árat „fizette” érte. Őt idézem: „Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta érte, hogy aki benne hisz, el ne vesszen, hanem örökké éljen.” (Vö. Jn 3,16)
Igazán egy folyóirat szólhatna tetszőleges gyakorisággal erről az INGYENESSÉG-ről. Soha nem tapasztalná meg a témahiányt.  Ami pedig a paradoxont jelenti, hát nem a lehető legnagyobb látszólagos ellentmondás feszül a között, hogy mindent ingyen kaptunk, s hogy Isten tulajdon Fiának az életével fizette meg szabadságunkat, megváltásunkat.
Röviden: INGYEN kaptunk mindent, benne a LEGDRÁGÁBBAT is.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr255168739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása