Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.12.19. 12:10 emmausz

Könyvecske. Párbeszéd Hámori Józseffel

Este nagy érdeklődéssel olvastam el egy 100 oldalas könyvecskét. Hámori József agykutatóval beszélget Mezei Károly. Már a címe is sokat sejtet: Magyarország szíve vidéken van. Persze nem erről szól végig a könyv, csak egyik hangsúlya ez. Valójában könnyed, csevegő stílusban folytatott párbeszéd értékekről, hitről, a pedagógiáról, egy élet egyéni, de kutatásokkal alátámasztott esszenciája ez.
Tetszett, hogy Klebelsberg Kunó modellje alapján kívánta megszervezni az oktatást, s idegen földeken a magyarságról való igaz tájékoztatást.
Tetszett, hogy kiáll az emberi élet értékessége mellett.
Tetszett, hogy hitványnak nevezi a hitványságokat, értékeseknek az értékeseket.
Tetszett, hogy követelményeket támaszt a felnövekvő ifjúságnak,
tetszett, ahogyan a történelemről vélekedik.
Tetszett az is, ahogyan fogja a lényeget, és az is, hogy az országnak a gödörből való kilábalási lehetőségeként emleget két kitörési területet: a gyógyszerkutatást és -gyártást, valamint az agrárkutatás fejlesztését.
Érdekes, hogy nem említette a magyar gyógyvíz-gazdagságot, mely szerintem egyedül képes volna kihozni az országot jelenlegi méltatlan helyzetéből. Csak azt kellene keresztülvinni, hogy minden kiépített strand hozott haszna magyar monopólium legyen, hiszen a föld méhének kincsei az államot illetik meg.
Értően szól a kisebbségi kérdésekhez, de eligazodik a politika dzsungelében is. Tájékozott, ha nem is tud mindenre gyógyírt. (Nincs is ilyen).
Tetszik az is, amilyen elismerő szavakkal gondol kollégáira.
Nem gondolom, hogy ide kellene citálni az egész könyvet.
Ízelítőül két apró részletet idézek tőle: „A férfiak és a nők beszédközpontja az agyban máshol helyezkedik el. A férfiaknál főleg a bal féltekében, a nőknél, úgy látszik, a jobb félteke fejlettebb. Ebben a beszédközpontban a nőknél 11%-kal több idegsejt van, mint a férfiaknál. Kiderült, hogy a nők naponta kb. 20 000 szót használnak, a férfiak ezzel szemben 7000-t, csak a harmadát. (52. )
A másik snitt a könyvből. Hámori: „Egyszer megkérdeztem a Nobel-díj Bizottság titkárát, miért nem terjesztik fel N.-díjra Szentágothait. Ő azt válaszolta, egyszerű az ok: azért, mert Szentágothai túl sok mindennel foglalkozott. Kiválót alkotott az agykéreg vonatkozásában, de érdekelték a kéreg alatti központok, még a gerincvelő is, s mindegyik területen maradandót alkotott. A Nobel-díj Bizottság ezt nem szereti. Jobban tetszik nekik, ha valaki egyvalamire fókuszálva alkot nagyot. Néhány évre rá, Sellye János halála után, ugyancsak megkérdeztem őket, hogy a stressz-elmélet világhírű írója miért nem kapott Nobel-díjat? Azért, mondták, mert túlságosan is egy témára koncentrált… Ennyit a Nobel-díj Bizottságról. (26.)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr985168743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása