Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.12.23. 09:44 emmausz

Nemcsak a klíma szélsőséges

Kerülni szeretném a szentimentalizmust, most, amikor egy „ad6kap6” [adhat, kaphat] nevű weboldalra bukkantam. Ott olvashatok napestig hasonlókat, melyekből találomra kiemelek egyet.
„Keresek fiam részére bakancsot és kabátot. Eddig átmeneti kabátban és edzőcipőben járt mindenhová, de ebben a hidegben nem lehet. Sajnos 60 ezer forintból tartok el 5 gyereket, így venni nem tudok! Előre is köszönöm: E.”
Ilyesféle kérésekkel keresik meg egymást az EU-tagállam Magyarországon 2009-ben az emberek, merthogy sokak kerültek válságos helyzetbe.
A műfaj új (net), a téma régi: Vagy tíz éve elég rendszeresen hallgattam a Kossuth-rádió vasárnap délutáni adását, azt hiszem, Mit üzen a rádió volt a sorozat címe. Mindenféléket kértek elszegényedett emberek, ki pénzt, ki használt vaskályhát, ki ruhákat, ki pedig élelmiszert. A legkülönösebb kérés egy szentendrei illetőségű öregemberé volt, aki egy működő karórára vágyott. Többe került volna postára adni, mint amennyit egy olcsó digitális óra ért akkoriban.
Az egyik oldalon a szegények a jelzáloghitelüket visszatéríteni nem tudó, kisemmizés előtt-után álló emberek sokasodnak, a másikon a dúsgazdagok. Utóbbiak közül valaki arról ír posztot, hogy a pocsék idő ellenére hogyan cikázik az ország egyik részéről a másikba. Fel van háborodva a szélsőséges időjáráson, s fel sem merül benne, hogy részben maga is okozója. Azzal zárja posztját, hogy Ithakába vágyik. (Újabb ezer km-ek.)
Statisztikát olvasva ismerem az adatot, miszerint jelenleg egymilliárd ember éhezik a földön. Elég rémesen hangzik, nemde?
Megemlítem még, hogy szeretném, ha igazságos eloszlásban állnának rendelkezésére mindenkinek a földi javak. Tudom, hogy nem így van, nem is volt soha, és nem is lesz, hiszen írva vagyon: Szegények mindig lesznek veletek. De az is írva vagyon, amit több levelében idéz a
jezsuita Mustó Péter: „A szegényeknek hirdetik az Evangéliumot.”   
Így, Jézus szülnapjára emlékezve, óhatatlan szembesülni vele: Mélyszegénységben érkezett, s senki nem tud róla, hogy vonzotta volna a meggazdagodás. Persze Ő maga volt a legnagyobb gazdagság. Olyannyira az, hogy egyedül ő képes igazán gazdagítani bennünket, ha nem is úgy, ahogyan azt a bankárok elképzelik.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr255168750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása