Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.01.30. 17:03 emmausz

Nem győzzük nyelvvel

A technikai fejlődés és a társadalmi változások is olykor zavarba hozzák a nyelvvel foglalatoskodókat. Emlékszem rá, hogy egykori, tréfáskedvű igazgatóm, még az átkosban így cikizte az ateistákat: Miklós, figyeld meg, milyen zavarban vannak a névadó ünnepségen a keresztgyerek néven nevezésével. Ugye a keresztszülő tartja a keresztelendőt, aki a keresztgyereke lesz a keresztség felvétele alkalmával. Nos, az ateisták névadó ünnepséget hirdetnek azoknak, akik nyilvánosan is elhatárolódnak az egyháztól. Jönnek a szülők, a névadó szülők és a gyerek. Hogy hívják a gyereket? Névkapott gyerek? Előtte meg névkapandónak? Nincs rá fogalom. (Nem is lett, egyszerűen kiment a divatból.)
Ez csak egy kuriózum volt, de talán jellemző.
A technika rohamos ütemű váltásai még kellemetlenebb tempóban lepik meg a nyelvek művelőit, ápolóit. A trabantnak volt egy furcsaidomú alkatrésze, melyet találóan hattyúnyaknak hívtak. De hol van már a trabant? Ki emlékszik az alkatrészre?
Viszont a számítástechnikában naponta jelennek meg a piacon az újdonságok. A korábban sose volt elemek, modulok, technológiák, rendszerek, eljárások, kombinációk. Ezekről az jut eszembe, ha egy hatalmas országban egyre-másra tűzhányók kezdenének előjönni a törésvonal mentén, ki a csoda tudná őket azonnal néven nevezni? Sokszor előfordult, hogy olyan gyorsan keletkeztek új utcák, hogy az önkormányzatnak nem volt ideje nevet adni nekik. Így lettek 501, 502, 503, 504 stb, utcák.
Ilyesféle torlódások tanúi vagyunk napjainkban. Még az elektronikai szakemberek csak-csak képesek megértetni magukat a blue-ray-k, a kütyük néven nevezésével, de beszédüket a közönséges halandó már nem érti. 
Én persze működésüket se, csak a legszükségesebb mértékben. Azért megkeresnek néha problémáikkal olyanok, akiknek generációkkal modernebb gépük van, mint nekem. Az esetek egy részét meg tudom oldani, ezek rutinhibák, rutin problémák. Aztán jön a hierarchia. Ha ugyanis nem tudom megoldani a kérdést, így szoktam szólni. Várj, küldök neked nálam okosabbat. Ha az okosabb se tudja kezelni a gondot, küldök még okosabbat a szomszédból.
előfordult aztán, hogy a szomszéd nagyokosa se tudta megoldani a jelentkező problémát. Ekkor jött a jolly joker. A rendszergazda a gépek természetének alapos ismerője, és a legtöbb gondot képes elhárítani. Mert ismeri annak a részleteit, amit én nem. [Nekem ugyanis a számítógép egy ún. fekete doboz, black-box. Ennek ugye az a lényege, hogy belemegy egy jel (input), benn aztán valami történik, és kijön a módosult jel (output). Pl. a rádióba bejön az antennán a fogott hullámhossz kódja, benn modulálja és erősíti a jelet a rádió, hogy a hangszórón már hanghullámként jöjjön elő az antennán fogott rádióhullám.] De vissza a történethez. Előfordult már, hogy a rendszergazda se tudta áttörni a probléma falát. Megjegyezte, hogy neki ahhoz nem itt, hanem a jel keletkezésének a helyén Ny. Európában kellene változtatást előidézni.
Ezeket csak azért írom, hogy ne érjen váratlanul: egyre komplikáltabb világban élünk, melyben nincs időnk megnevezni az előttünk elvonuló állatokat mint Ádámnak, nincs időnk fogalmak alkotására, és energiánk felfogni mindazt, ami körülöttünk és velünk történik. Nincsenek szavaink, nincsenek mindenre kiterjedő tanultságunk, és ez az olló csak nőni fog, hiszen a tempó nem csökken, inkább fokozódik.
Fotók. Visszajött a tél. Finnországban megszokott fotókat lehetne készíteni. Lassan ráunok. Szép-szép fehér, de kicsit már sok. Azért készítettem néhányat.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr625168795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása