Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.02.12. 09:52 emmausz

Friss, meleg pogácsa

Ma szerkesztőségi ülés van. Egy évtizede én szállítom a tepertős pogácsát a Kolosy téri pékségből. Mindig 70 dekát veszek, mert egy ezresből kijön, és kb. elég is. Ma is ez történt. Persze ekkora mennyiséget a sütő részlegből hoznak elő. Bennem meg bujkál a kisördög: Vajon friss-e az, amit nem a sztenderről kotor a nagy zacskóba a kiszolgáló. Hát nem panaszkodhatok. Teljesen friss a pogácsa, ha nem is meleg.  
Erről viszont egy ötvenöt éves élményem ugrik be: A Kiátz-féle kisközértet államosították. Krausz kartárs vezette, aki előszeretettel kínálta a vásárlóknak az orosz „tepsi kenyeret”. Szögletes volt ez a só nehéz, sűrű, nekünk idegen ízű izé. „Ezt vegyék, asszonyok, Krausz kartárs is ilyet fogyaszt” – hangzott a felszólítás. Akkor még nem tartozott a reklámhoz, hogy a kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét. Viszont hozzá tartozott a hamisan csengő szlogen: „A kenyér nem meleg, de friss.” (Éjjeli sütés)
Hm.
Nem meleg, de friss. Ez azt jelenti, hogy a látszat csal, szállítás közben kihűlt, de ettől még friss.
Nézzünk néhány megfordítást. 
Nem friss, de meleg. Ez azt jelentené, hogy megpróbálták melegítéssel felturbózni a kenyeret.
Friss, de meleg. Ez azt jelenti, hogy még ne edd, mert bélcsavarodást okozhat a forrón fogyasztott kenyér.
Nem meleg, de nem is friss. Ez azt jelenti, hogy félre volt téve a sertéshizlalda részére, mint ebben a formában már abszolút használhatatlan élelmiszer.   
Friss, de nem meleg. Ez azt jelenti, hogy éppen most a legalkalmasabb fogyasztásra.
Meleg, de friss. Ez azt jelenti, hogy nem újramelegített, hanem még eredendően meleg. 
Nem friss, és ezért nem is meleg. Ez őszinte beszéd, s arról szól, hogy már nem kívánatos fogyasztani.
Meleg, de nem friss, ez azt jelenti, hogy most szedték ki a mikróból, ahol újramelegítették, mint a savanyúkáposztát, ám csak az utóbbi jó melegítve, a kenyér nem. Jelentheti azt is, hogy elkészült a kétszersült.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr345168809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása