Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.02.21. 15:56 emmausz

Egy a kilencvenkilenchez tartozó közül

Egyik főpapunk a kilencvenes évek elején azt fogalmazta meg, hogy úgy látja, az egyház ahhoz az akolhoz hasonlít, amelyben a pásztorok körbe-körbe terelik a juhokat. Azóta kb. tizennyolc év telt el, s ma ugyanaz a helyzet.
Rómában járva egyik kedves ismerősöm egyszer azt kérdezte, miért járok naponta misére? Megpróbáltam egyszerűen fogalmazni: Azért, mert csak ezzel a gesztussal tudom bizonyítani bárki számára, hogy a legfontosabb tett a világon megjeleníteni Krisztus egyetlen keresztáldozatát (mely egyben szeretetlakoma, az ő szeretetének a lakomája) ezer és ezer helyen. A dolog nonstop folyik, hiszen ahogyan forog a föld, úgy kelnek új napra az emberek, akikre éppen árasztani kezdi a nap a sugarait. Folyamatosan folynak tehát a reggeli és nem reggeli szertartások (misék).
Ám ezt összevetve a főpaptól vett idézettel, azt kell mondanom, hogy a katolikus ember fő feladata, hogy erősítse hitét, s megélt hitét rávetítse tetteivel a világra (környezetére).
Magyarán élje, amit hisz, ha hiteles kíván maradni. Ez többnyire barátságosságot, igazságosságot, a rossz előfordulása miatti fájdalmat jelenti, empátiát a szenvedőkkel. Folyományai pedig azok az igaz tettek, melyeket időről időre véghez visz.
Ma örömmel hallottuk, hogy tegnap a lelki nap teltházas volt plébániánkon. Elmúlt az a teher, mely amiatt keletkezett bennem, mégiscsak el kellett volna mennem, mennünk. Nem kellett volna. Épp elegen voltak.
Inkább felajánlom a csendben való találkozás esélyét az Éltető Istennek, mint hogy újabb beszédsorozatokat hallgassak meg.
Erről beszélgettünk, meg arról, hogy a beszédek egy részéről lemaradni nem nagyképűség-e. Hát?
Nagyképű-e az, aki nem kíván beiratkozni újabb nyelvtanfolyamra, ha már ismeri a nyelvet?
A mi feladatunk tetteinkkel igazolni, amit hiszünk. Bűneink pedig ennek az elmulasztása, és sokkal kevésbé az, hogy meghallgatunk, vagy éppen nem hallgattunk meg egy újabb konferenciabeszédet.
Visszatérve az akolra és a pásztorokra, valamint a nyájra, nekünk, akik a kilencvenkilenc közé tartozónak érezzük magunkat, olykor furcsa érzéseink támadnak. Noha megértjük, hogy jobban örül az Isten egy megtérő bűnösnek, mint 99 igaznak.
Meg kell értenünk azt is, hogy nem az egészségesnek kell az orvos, hanem a betegnek.
És hogy eljusson a betegek széles tömegéhez az orvos, a recept, igen hasznosak az internetes eszközök. Nem véletlen, hogy a pápa is áldását adja az új telekommunikációs technikákra, és kéri is azokat, akiknek véleményük van az örök értékekre vonatkozóan, hogy bátran éljenek a technika legújabb vívmányaival.
Magam is hány színvonalas anyaghoz jutottam már a net által. Elsorolni sem tudom. A keresési lehetőségek kihasználása, egy-egy hosszabb-rövidebb értelmes szöveg olvasása és a szakrális zene hallgatása által, a feltett szép versek, imák olvasása által. De a zsolozsma szövegének együttmondása által is. Nem beszélve a tartalmas szépirodalmi és képzőművészeti alkotásokról, fotókról, rövid zenei részletekről, melyek egyre nagyobb mennyiségben érzékelhetők a virtuális hálón.
Sőt. Az eltérő vélemények elolvasása nagyon hasznos annak a megértésében, hogy a tőlem (tőlünk) különböző embereknek mennyire más véleménnyel vannak a különféle dolgokról, s hogy mi okozza ezt. Könnyebb a hálón olvasottak alapján megismerni a vélemények sokaságát, miközben gondosan tudatosítanunk illik: az ő emberi méltóságuk a miénkkel azonos, gondoljanak bármit is, ha őszinték írásaikban, és igazmondók.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr945168821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása