Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.05.12. 18:52 emmausz

Az Úr a szabadító...

Ma is megmaradtam a svéd király várakozó álláspontján. Érdeklődésemre ma ugyancsak nemleges választ kaptam. Holnap is érdeklődni fogok a következő telefonszámon (215 7972) Weiner elvtársnál, hogy tudniillik megjött-e már a Fiatalok bibliája, teccik tudni, az a polcról levehetős NSZK (Stuttgart) portéka. Remélem, az adott számon nem a VASEDÉNY fog bejelentkezni.
Ma böjtös ebédem (saját levében sütött hal morzsolt kukoricával) és négy szelet kenyér + mismások-ból álló vacsorám volt gyógyszerekkel fűszerezve. Jutalmul bekaptam egy túrórudit is, amiért nem bőgtem amiatt, hogy keserűk a pirulák. 
Most meg valamit írok a szenvedélyekről.
A szenvedélyek (hobbik, szórakozások, kedvenc időtöltések, vesszőparipák, káros és káratlan szokások, játékok [melyek szintén szokásokká képesek aljasodni]) csakugyan jók vagy rosszak. Loyolai Szent Ignác Fundamentuma szerint mint minden, ezek is az emberért vannak teremtve, de csak annyira kell ezeket felhasználnom, amennyire célom (üdvösség) elérésében segítenek, és annyira kell megválnom tőlük, amennyire akadályoznak célom elérésében.
Tehát a szenvedélyek lehetnek üdvöt és lehetnek nem üdvöt hozók.
Itt, most a károsakról lesz szó.    
Soha nem voltam még az Anonim Alkoholisták (AA) Klubjában. Mégis megtudtam róluk egy s mást.
Az AA-tag tudomásul veszi az AA 12 lépését. Ha felkérik, vagy ha úgy dönt, a megjelenteknek elmondja életének korábbi – alkoholista szakaszát. Minden esetben ezzel indít:
Én…., alkoholista beteg ember…
Akkor is ezzel a korrekt bemutatkozással indítja elbeszélését, ha egy évtizede nem nyúlt pohárhoz, azaz „tiszta”.
Engedtessék meg nekem, hogy most nekem tetsző önmeghatározásukat, pontjaikat szabadon és némileg hektikusan idézzem:
„Az Anonim Alkoholisták olyan emberek közössége, akik megosztják egymással tapasztalataikat, erejüket és reményüket azért, hogy megoldhassák közös problémájukat és segíthessenek másoknak felépülni az alkoholizmusból.
A tagság egyetlen feltétele az ivással való felhagyás vágya.” (…) Elsődleges célunk józannak maradni, és segíteni más alkoholisták józanodását.
Az Anonim Alkoholisták 12 lépése
1. Beismertük, hogy tehetetlenek vagyunk az alkohollal szemben –, hogy életünk irányíthatatlanná vált.
2. Eljutottunk arra a hitre, hogy egy nálunk hatalmasabb Erő helyreállíthatja lelki egészségünket.
3. Elhatároztuk, hogy akaratunkat és életünket a saját felfogásunk szerinti Isten gondviselésére bízzuk.
7. Alázatosan kértük őt hiányosságaink felszámolására.
Stb., stb.
A módszer – jelentem – bevált. Ezzel az alázattal felfegyverkezve számos alkoholista képes túllendülni saját határain, s előnyére változni.
Az egész azért foglalkoztat, mert a módszer kiterjeszthető megannyi káros beidegződésre, hobbira, szenvedélyre, őrült szokásra. Azt hiszem azon a jézusi tanításon alapul, mely szerint nélküle semmit sem tehetünk. Más szóval: minden kegyelem.
Akkor kezdem őket sorolni:
Én …(obesitasban, PC-játékoktól, kóros mértékű tévézéstől, helytelen táplálkozási szokásoktól, dohánytól, kártyázástól, lóversenyezéstől, nyerőgépektől, szexmániától, drogoktól, esztelen pazarlástól, hiúságtól, nagyzási hóborttól, monomániában, anorexiában, megalomániában, pénzsóvárságban, gőgtől stb.) szenvedő beteg ember beismerem tehetetlenségemet, s hiszem, hogy Isten helyreállíthatja egészségemet.
Bizony, bizony érdemes volna klubokat létrehozni azon emberek körében, akik azonos káros szenvedélytől szenvednek, hogy nemtelen ragaszkodásuktól a kegyelem erejében bízva megszabadhassanak! Mert feltételezem, hogy a legtöbb vétkes szokás életfogytig kísért, csupán a kegyelem folytán és kellő alázattal lehet „tisztá”-nak maradni – életünk végéig is akár.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr325168912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása