Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.06.11. 11:45 emmausz

99 éve

– Isten vagy! – mondták nagyon régen – és ma is kissé szlengesen – ezt az igen erős és meghökkentő-rajongó kijelentést. Azok kapják, akik valamiféle teljesítményükkel oly mértékben elkápráztatnak valakit, hogy az illető eme elragadtatott kijelentésre szánja el magát.
Miről szól ez az „Isten vagy!” elismerés?
Arról, hogy valami rendkívülit alkottál, teremtettél.
(Alkotónak a Szentlelket nevezzük, teremtőnek pedig az Atyaistent.)  
Bár hatalmas a különbség a Teremtő és a teremtmény között (az én útjaim nem a ti útjaitok, az én gondolatom nem a ti gondolataitok), a Biblia szerint alig vagyunk valamivel kisebbek az Istennél, az angyaloknál, Istenre nyitott, Isten képére és hasonlatosságára teremtett lényeknek tudhatjuk magunkat.
Amit végül is meg szeretnék fogalmazni: Amilyen jól esik hiúságunknak ez az abszolút elismerés, olyan jól esik az Istennek, aki valóban az, ha kijelentjük neki őszinte szívvel: Isten vagy!
Ezzel elgondoljuk az elgondolhatatlant, megfogalmazzuk a megfogalmazhatatlant, kimondjuk a kimondhatatlant.         
Ha mi Isten képmásai vagyunk, akkor jogos a feltételezés, hogy Istennek érzései, ki- és beteljesedésre való „éberségben töltött várakozásai” vannak.
Bár hatalmas teológiai ismeretanyagot söpörtek össze szakemberek, akik Istenről kifejtették, amit megsejtettek róla, de az Úr nem erre vágyik.
Viszontszeretetünkre vágyik, arra, hogy kimondjuk neki legpozitívabb elismerésünket: Isten vagy! Erre vágyott a Fiú is, akiről Péter ezt mondta: Te vagy a Messiás, az élő Isten Fia. Akiről Szent Tamás így vallott: Én Uram, én Istenem!      
A misén együtt mondjuk-énekeljük: Szent vagy, szent vagy, szent vagy, mindenség Ura, Istene… e kijelentésben egész érzésvilágunkkal jelen kellene lennünk számára, annak ellenére, hogy a szent nem jelent mást, mint isteni. Ha ezt értjük, rájövünk, hogy csupán dadogunk, mert nem tesz hozzá semmit az „isteni vagy”-kijelentés annak elismeréséhez, hogy a mindenség Urának, Istenének tudjuk Őt.
Arra vagyunk teremtve, hogy Istent viszontszeressük.
Csak ezzel a lendülettel, lelkesedéssel, pozitív érzelemmel, ezzel a magunkra figyelés helyett való Istenre figyelésben találjuk meg célunkat, az Ő vezetését, az Ő gondolatainak a forgácsait, nyomait. S kezdünk meg benne élni, mozogni és létezni.
Tegnap azt írta Csia, hogy ma lenne 99 éves apánk. Emlékére elmegy reggel misére.
Igaza van.
Hisszük a szentek egyességét, azaz az isteniek közösségét. A mi Istenünk az élők Istene. Így hát apánk él. Inkább él, mint amikor a földön járt. Élete romolhatatlan most már a mindenség végtelenségéig.
Churchill mondta a túlvilágról és a festészet iránti vonzalmáról (melybe akkor szeretett bele, amikor politikai karrierjét elvágták), tehát azt mondta, hogy a mennyországban az első millió évet festéssel kívánja eltölteni.
Ugye milyen emberi,
ugye milyen churchilles.        

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr45168942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása