Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.07.17. 13:11 emmausz

Mikro- és makro-szellőztetés

A méhek képesek meglehetősen állandó értékek közt szabályozni a kaptár hőmérsékletét. Ennek legnagyobb jelentősége tavasszal és nyáron, a szaporodási időszakban van, amikor a hőmérsékletet egyenletesen 32–36°C tartják fenn. A méhek különböző módszereket alkalmaznak a hűtésre. Szárnyuk mozgatásával kihajtják a forró levegőt, vízcseppeket helyeznek el a kaptárban, amely párologva hűt, amennyiben pedig túlmelegedik a kaptár, kiköltöznek onnan.
– Mi emberek nem költözünk ki innen, inkább tűrünk a hőség idején. Magunk is próbálkozunk az árnyékolástechnikával.
Ha éjjelre kitárjuk az ajtókat, ablakokat, reggelre valamennyire visszahűl a lakás. Egy hőmérő bent mér, egy kint.
Ha a délelőtt folyamán a kinti már többet mér, mint amennyit a benti mutat, megkísérelhetjük az ablakok zárását, redőnyök leengedését, hogy szorosan zárt lamelláik távol tartsák a kinti forróságot, de megtehetjük mi is, miként a méhek, hogy kihajtjuk a forróságot ventilátorokkal, vagy legalábbis megkavarjuk vele a levegőt, így a párolgási hőtől megszabadulva testünket hűti a mozgó levegő.
Az „okos” méhek vízcseppeket helyeznek el a kaptárban.
Mi is „elhelyezhetünk” porlasztott vizet a levegőben, megvizezhetjük a közlekedők kövét, hogy hűtse otthonunkat, de nem utolsó az a módszer sem, ha vizes trikóba bújunk, mely elejét veszi annak, hogy szívünk állandó terhelésével verejtéket termeljünk. Sokszor elég egy-egy nyakba vetett vagy a csuklókra kötött vizes kendő, esetleg vízbe mártott frottír zokni a lábunkon, hogy visszahűtsön bennünket egy kellemesebb hőmérsékletre.
Kár, hogy a kávé és a pia vízveszteséget okoz, és így nem ajánlják az okosok. Azért kár, mert a kávé élénkítene a kába melegben, a pia meg feledtetné velünk, hogy micsoda idő van már megint.
Kétélű fegyver a légkondicionáló. Engem hűt a lakásban, autóban, de akik kiszorulnak a jóból, azokra ráfujja azt a plusz meleget, amit belülről kiűz. Ráadásul valamilyen oknál fogva betegség okozó mikrobatenyészetek „hideg”-ágya a légkondi.
Hát, kedves feleim azt Úrban, kb. ilyen a szellőztetéstechnika kicsiben.
– Mostanában azonban egyre gyakrabban elcsodálkozom azon, hogy milyen a Föld szellőztetése. Milyen automatizmusok dolgoznak benne, mennyire Gondviselés-szerű a hőmérsékletek szélső értékeinek meghatározott keretek között való tartása.
A hidegfront hol keletkezik, honnan érkezik, átvonulva felettünk hová söpri a pocsék dunsztos-szmogos levegőt?
Netán mennyei méhek rezegtetik szárnyaikat, s söprik ki a felesleges szennyes levegőt? Hogyan működik az automatizmus – ha van benne. (Lehet, hogy Isten nemcsak minket, embereket tesz cselekvővé, hanem magát az egész teremetett világot.) Mert miért is várnánk el tőle, hogy a saját maga által elgondolt törvényeket rendszeresen másítsa meg. Ha meg nem másítja meg, akkor csakugyan a természetbe oltott törvényszerűségek fogják elvégezni a szabályozást, úgy, ahogy tudják.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr785168981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása