Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.07.24. 17:44 emmausz

Ha lehetséges, akkor meg is lesz…

Hajnalban megváltozott az időjárás. Egy szelíd és kitartó hidegfront átfújta, átszellőztette a befülledt országot.
Ma délelőtt befejeztem idei legnagyobb vállalkozásomat. Arról van szó, hogy a Távlatok társszerkesztőjeként – mivel befejeződik idén a lap nyomtatott változatban való megjelenése – megérlelődött bennem a gondolat: digitalizáljuk a folyóirat megjelentetett 88 számát.
A Távlatok utóbbi kétharmadával nem sok gond akadt, mert archiválása folyamatosan megtörtént, de az előzmények mentése hiányos volt, illetve egyáltalán nem létezett. Az Amerikában élő Felsővályi úr felajánlotta, hogy beszkenneli társaságával az első 25 lapszámot. Igen hamar végeztek, feltehetően digitális fényképezőgéppel vitték gépbe az anyagot. Mivel ebben az állapotban érkezett a szerkesztőségbe a virtuális anyag, sóhajtottam egy nagyot és nekiugrottam az első idők lapszámai feldolgozásának. Elkészítettem az első számot, melyhez 4 munkafázisra volt szükség.
1. Ki kellett alakítani a sorok folyamatosságát, mert valamiért általános hibaként jelentkezett a sortörési probléma minden szkennelt számon.
2. A legsűrűbben előforduló hibák cseréje következett, majd
3. a helyesírás-ellenőrző program végigfuttatása az anyagokon. Ezt követően
4. a szövegtest végigolvasása az értelemzavaró hibák kijavítására.
A többivel nem foglalkozom (lábjegyzetek, idegen nyelvek sajátos betűi stb.), mivel munkamegosztásban dolgozunk, én a szöveggondozást vállaltam magamra.
Nos az első nekirugaszkodás azt mutatta, hogy félállásom évi összes idejének 80%-át emésztené fel a munka. Sorsom úgy hozta, hogy távmunkás lettem. Itthoni magányomban veselkedtem neki a kásahegynek. Napról napra, lapról lapra haladva ma tettem pontot a nóta végére. Elkészült a magamra vállalt 25 szám előkészítése. Az email-technika jóvoltából valamennyi lapszámot továbbítottam a tördelő kolleginánkhoz. Az utolsó adagot ma küldtem át további feldolgozásra.
Miért van ennek a szememben ekkora jelentősége?
Egy történettel válaszolok a magam feltette kérdésre.
Személyesen ismertem Hetényi Varga Károlyt. (Isten nyugosztalja!) Nos, egy alkalommal elmondta, hogy a több kötetes munkáját (Papi sorsok a horogkereszt és a vörös csillag árnyékában) feleségével ketten készítették el. Amikor német katolikus körök megtudták, hogy amit ő kikutat, azt felesége gépeli be magnókazettákról és diktálásra, elámultak rajta, mert mint kijelentették: egy ekkora volumenű munkát náluk egy sok résztvevős munkacsoport készítette volna el, s alig akarták elhinni, hogy a kutatást, az anyag feldolgozását és a publikálást csupán két magyar végzi.
Márpedig ez volt a helyzet.
Mintegy két éve tudjuk, hogy a francia Études c. jezsuita havi lap teljes volumenének a digitalizálását a francia állam nagy összegekkel megtámogatta, s így teljes vertikumában hozzáférhetővé válik a kutatók és egyéb érdeklődők számára. Nos ez tette a bogarat a fülembe. A mi lapunk nem olyan régi, mint az Études. Arra sem számíthatunk, hogy az állam megtámogatja digitalizálási törekvésünket, ám a kutatók, maguk a cikkírók és az érdeklődők számára lehetséges a mi lapunkat is átmenteni a jövőnek. És ha lehetséges, akkor meg is lesz! Nos ezért érzem olyan fontosnak a mai napot, amikor is elmondhatom, hogy az alapanyag együtt áll. Most már csak technikai munkálkodásokra van szükség ahhoz, hogy a világhálóra kerüljön (és DVD-re akár) az összes anyag.
Miért gondolom ezt olyan fontosnak? Elsősorban azért, mert egyfajta speciális korrajzot rögzít. Nevezetesen azt, hogy a Távlatok megmutatja, hogy a Magyarországon élő, valamint a rendszerváltáskor ide visszatérő jezsuiták hogyan látták a világot, a valóságot, saját helyzetüket és a társadalom állapotát? S hogyan azok, akik világiként a lapban publikáltak.                        
Azt hiszem, nem tévedek, ha kijelentem, lapunk hasznos forrása lehet a tudományos kutatásoknak, és hasznos olvasnivalót kínál mindenkinek, akit a későbbiekben érdekel: miként éltek, hogyan vélekedtek a világról az ezredforduló tájékán a szerzetesek és a velük együttműködő értelmiségiek.
Kicsit úgy érzem magam, mint H. V. Károly. Amin másutt egy erre szakosodott nagy apparátus munkálkodik Nyugaton az anyagiak bőséges biztosításával, (pl. Études) azt nálunk néhány ember összeműködése, kitartó erőfeszítése megoldja.
Azt hiszem, itt és most ez történt, ez ismétlődött meg.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr735168991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása