Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.09.27. 18:55 emmausz

Bunker

A Kondorosi út mellett állt egy agyagdomb. Nem volt túlságosan magas, mintegy 5-6 méteres, és ugyanekkora tölcsérbe futott. Feltételezésem szerint a domb akkor keletkezett, amikor a föld színe alatt egy vasbeton óvóhelyet képeztek ki a Fehérvári út mellett. Talán nem túlságosan tévedek, ha azt mondom, a világháború alatt készülhetett ez az erődítményféle. Emlékezetem szerint aláment az úttestnek, erősen visszhangos volt (no meg elég sok fekália környezte a falait, a hozzá tartozó illattal). A csuda  tudja, miért, egyszer elhatároztuk, hogy este felkeressük az általunk bunkernek hívott óvóhelyet, és a sötétségben gyertyát gyújtunk benne.
Nem hiszem, hogy túlságosan rajongtam az ötletért, hiszen még nappal is elég félelmetesnek látszott az az ablaktalan és barátságtalan hely, de valahogy ki se szerettem volna maradni a borzongató élményből.  
Eljött az este, s mi hárman-négyen, csakugyan felkerestük a bunkert. A gyertyát is meggyújtottuk, és így borzongtunk kedvünkre. Minden nesz felerősödött és oda-vissza verődött a csupasz, sima betonfalakról.
Egyszer csak eluntuk a hideglelést, és felkapaszkodtunk az agyagdombra. Ott állt anyánk a domb tövében, és várt.
Minket.
Valahogy a fülébe juthatott, hogy mire készülünk. Attól tartott, hogy valami baj ér bennünket. Hát nem húztuk ki magunkat amiatt, hogy ilyen szép programot csináltunk neki estére. Mentünk haza csendesen.
A régi élmény azért ötlött fel bennem, mert ma közelről láttam egy betonbunkert. Le is fotóztam a Duna gátja tövében.
Merthogy olyan helyen mászkáltam ma, ami korábban teljesen el volt zárva az illetéktelenek elől. Nem tudom, hogy miért. A Gázgyártól délre iparvágány húzódott, rajta vasút közlekedett. Talán behajóztak valamiféle ipari termékeket. Nem tudom, de egy őrház állította meg az érdeklődőt mind az északi, mind a déli bejáratánál. Közbül meg betonkerítés óvta a kandi szemektől a területet. Egy őrtorony még megvan, a Tilos a bemenet!-tábla is, de a kikövezett parton lehetséges a sétálás, délebbre érve pedig a Graphisoft hátsó oldala mentén, sétányt raktak ki kövekből a Duna-parton. Maradt néhány kísérteties épület, csöves tanyák ezek. S maradt egy bunker, melyről odafelé és hazafelé is készítettem egy-egy képet.
Elgondolkodtam rajta, hogy mire volt alkalmas a bunker?
Kétségtelen, hogy kézifegyverek ellen jól védett. Már a kézigránát ellen nem biztos. Akna, bomba, ágyúlövedék biztosan végzett vele és az ott tartózkodó bakákkal.
A félelem szülte a bunkert, miként a páncélborítást is az autókra, miként a tankokat, stb. Ezek védenek, de többnyire csak esetlegesen.  Jaj annak, aki bennég a tankban, akinek az autóját páncéltörő repeszti darabokra, vagy akinek a bunkerje bombatalálatot kap.
Az Enver Hodzsa vezette népi Albániát idézi bennem a bunker.
Mondják, hogy náluk kb. félmillió épült ezekből a műkő-idétlenségekből.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr55169091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2010.09.27. 21:16:26

Azért elég félelmetes, elhagyatott helyeken sétálsz!

Ismeretlen_11533 2010.09.28. 08:35:04

A kérdés mindig ez: Azok a félelmetesek, akikkel én telálkozom, vagy - felőlük nézve - én vagyok a potenciális gazfickó? A felfedezésekben mindig van némi kockázat, de az is igaz, hogy a nyílt utcán is leüthet bárki hátulról egy sörösüveggel.
süti beállítások módosítása