Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.09.29. 20:29 emmausz

Van nekem egy nótám, tudod-e?

Ezt a nótát anyám is ismerte, de csak egy versszakát.
Mint kiderült három van neki.
Az első, amit ismertünk:
A szegedi sürgönypózna jaj, de magos,
A tetején a porcelán jaj, de poros.
Rá van csavarintva az a kutya derót,
Akármilyen magos, leadi a szót…

Zörög az a sürgönyderót mint a haraszt,
De nem ér a masinája egy fagarast.
Dróton küldött tagnap csókokat a babám,
S eszi fene, most még szomjasabb a szám.

Megüzentem a rózsámnak én a minap,
Nem bízom a derótra a csókjaimat.
Inkább hozzáröpít a pöfögő vonat,
Személyesen tőlem különb csókot kap.

Hát a folytatás hasonló hangvételű, mint az első versszak.
Bár mivel csak az elsőt ismertem, azt gondoltam afféle betyárnóta, amelyben az éneklő attól fél, hogy hiába bujkál, utolérik, mert a pózna derótja leadi a szót, és neki akkor vége. Minő csalódás, a folytatás másképp kanyarintja a szöveg általam vélt értelmét.
Ami olyan magyarnótás az egészben:
A szövege szegedi póznáról szól, és ha szegedi, akkor rosszul van mondva, mert annak szögedinek köllene lönni. De nem az.
Népiességre törekszik a szóhasználata: csavarintva, derót, leadi …
Régi, hiszen  még pöfögő vonatról regél.
És ami a dallamát illeti, az se a szokott kvintváltó, de még az új típusú ív sincs benne, ellenben egy moduláció igen, amely furfang a népdalokban ritka, ha egyáltalán előfordul. 
Azon törtem a fejemet, hogy hogyan lehet mégis szolmizálni anélkül, hogy átugranék másik hangnembe. Hát így:
m-r-di-r-m-r-di-r-m    di-m-l,
m-m-fi-szi-l-szi-t-l-m    di-m-l,
m  d  t-m-fi-szi-l-szi-l-t-d’-t
l-szi-l-f-m-r  m-m-d-t-l,
Elég kacifántos, mert egy kistercet ugrik a hangnem a második sor után.
Lehet, hogy nem sikerült elég plasztikusra a leírás a nótáról, de sebaj, készítettem egy mai pózna szigetelőjéről két képet, ahol rá van csavarintva az a kutya derót.
Nézzétek meg azt.


3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr125169093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_5026 2010.10.01. 18:24:32

Nahát, de jó volt ezt felidézni, már régen meg is feledkeztem erről a dalról. Nekem a nagymamám énekelgette (csak az első versszakot) és persze nagyon élveztem, különösen a derót, meg a leadi tetszett. :-) Igaz, hogy az a nóta a bátai sürgönypóznáról szólt, nyilván mert nagymamám a Sárközből származott. Ja, és az utolsó ütem nálunk d-r-d-t-l volt. :-)

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2010.10.01. 19:04:38

Vettem a dallamvariációt (mégis nagyon hasznos volt a Kodály-mószer), és örülök, hogy sikerült egy szép emléket felidézni Benned. Soraidat köszönöm. Lám-lám, az internet is leadi a szót. :-)))

bikfic 2010.10.01. 22:08:36

De még mennyire, hogy leadi! :)) (csak annyit még, hogy a szolmizálásnál jobb dallam-rögzítő módszer nincs a világon, én a mai napig azzal tudok megjegyezni bármilyen dallamot - akit nem tanítottak meg szolmizálni, nem is tudja, miről maradt le)
süti beállítások módosítása