Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.10.23. 15:46 emmausz

56 bennem él

Ma kilátogattunk a 301-es parcellához (is), merthogy szokásosan rokonaink sírját kerestük fel. És ha már itt jártunk…, akkor…
Készítettem is néhány felvételt a mártírhalált haltak kopjafáiról, az október 23.-i ünnepség keretén belül díszelgő katonákról, és az érkező motorosok első rajáról (út közben egy másik sokadalommal is találkoztunk, immár rendőri felvezetéssel közeledtek.)
Mindez méltó volt, talán itt-ott szép is, mégse hozta a lényeget.
56 lényege bennem él. Olyan eszményien, ahogyan akkor, tíz évesen megéltem a kivívott szabadságot. Alighanem attól lett bennem még kontrasztosabb, mert időközben a megtorlások végrehajtói iránt teljes ellenszenv alakult ki. Senki ne csodálkozzon rajta.
Itt egy megnyirbált szabadságú nép, egy ellenséges tenger közepén. Magára hagyva. Fojtogatói visszatelepedtek, a nyakára ültek. USA, Európa és az ENSZ hallgat. S tudjuk: bűnösök közt cinkos, aki néma.
Ekkor még nem tudjuk, hogy az USA és a SZU megegyezett arról, hogy fenntartják a status quót, azaz az oroszok azt csinálhatnak velünk, amit akarnak. Ekkor még azt se tudjuk, hogy Spanyolországból tízezrek kívántak mellettünk harcolni, s azt se, hogy az USA ellehetetleníti megindulásukat. Ekkor még nem tudtuk, hogy Albert Camus szégyelli magát Európa helyett, és vádló sorokat ró papírra a magyar szabadságharc mellett, Európa közönyössége ellen. Ekkor már beleszagoltam a szabadság levegőjébe, és a 89-es fordulatig nem éreztem, amit 56-ban igen: hogy jó magyarnak lenni.
Utálom hallgatni az 50. évforduló eseményeiről elhangzó értékeléseket. Még mindig nem tiszta a megfogalmazás. A tévében elhangzanak kettős igazságokról szóló megnyilvánulások. Nem hiszek benne. Több ezer, állig felfegyverzett rendőrt – az országból, s ki tudja, még honnan – nem vezényelnek egy helyre csupán azért, mert még az is előfordulhat, hogy a megemlékező tömeg elragadtatja magát.
Ezek a valakik megtorolni érkeztek. A tévé közvetítette vérlázító brutalitásukat. Nem létezik, hogy maguktól verték össze honfitársaikat, avagy ki tudja, milyen társaikat.
Bizony-bizony – csak a vak nem látja: megrendelésre történt a kegyetlenkedés, és ezzel nem nézett még szembe a nemzet.
Mikor fogunk róla igaz szavakat tanítani a történelemórán? Vagy csak a vérvörös csütörtök tekinthető valóságnak? A közelmúlt véres megtorlóakciója nem?
Még meddig nem?

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr565169120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása