Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2010.11.25. 15:22 emmausz

Gyermekségek

Az interneten találtam az alább közölt idézőjelek közé tett anyagot:
„Egy magyar család kiköltözik az USA-ba, a kisgyereket beadják az oviba. Az első szülői értekezleten az óvónő mondja az anyukának:
– Vigyék el pszichológushoz a gyereket, megmagyarázhatatlan kegyetlenség, agresszivitás látszik rajta.
– Miért, miből látszott?
– Égő csigát rajzolt – mondja az óvónő.
– Égő csigát? De hát ez igen egyszerű. A magyar gyerekek a csigát így hívogatják ki a házukból: Csiga-biga gyere ki, ég a házad ideki. Talán volt más is?
– Hát, mindenféle sérült madarakat rajzol, például a múltkor egy vak madarat – így az óvónő.
– Hm, hogyan? Ja, igen. Ön nem hallotta azt a kedves magyar mondókát, hogy csip, csip, csóka, vak varjúcska?
– Na, jó. De a csonka tehén mégiscsak durva.
– Csonka tehén? Hm ... Ja, igen. Egy nagyon helyes kis dalocskánk van: Boci, boci tarka, se füle, se farka.
– ...és mondja, kedves anyuka! Semmi vidám, kedves dalocskát nem énekelnek a magyar gyerekek?
– Dehogynem. Ott van például a Süss fel nap, fényes nap, kertek alatt a ludaink megfagynak. ... Basszus!"

Megjegyzéseim:1. A fény és árnyék összetartoznak. Nekem a Süss fel napról még sose jutott eszembe fagyott libákat rajzolni. Az ének nem is arról szól, éppen ellenkezőleg. Nem szeretné, hogy megfagyjanak a ludai, ezért „kéri” a nap segítségét.
2. A Boci-bociról se a fületlen-farkatlan tehén jutott eszembe, hanem az, hogy ez egy blődli. A nóta beismeri, hogy se füle, se farka a történetnek. Olyannyira bugyuta a szöveg, hogy nem is folytatja a gondolatsort. Bejelenti költözködési szándékát a fellépett tejhiány miatt. Csak nem a kisbocitól remélte a tejet?
3. A gyerekdalok elég spontán módon kapnak szöveget. Mit szóljunk az ingyom-bingyomhoz, a hókusz-pókuszhoz. Az első eredete homályba vész, a másik állítólag  a latin nyelvű misekánon hoc est enim corpus-ából eredeztethető.

4. Horrornak tűnhet, de nem az: Gólya-gólya gilice, mitől véres a lábad. Török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja…5. A gyerek halandzsázik. Ez olykor szöveggé jegecesedik, máskor nem.
6. Ha nem is gyerekdalainknak, de népdalaink zömének van rejtett szexuális üzenete. Én ezt nem kifogásolom. Inkább diplomatikusnak gondolom. A gyerek elől tapintatosan becsomagolja-rejti nagykorúaknak szóló üzenetét.7. Az összehasonlító néprajz mutathatná meg, hogy az egyes népek szöveges kultúrájában milyen arányban szerepelnek a rémes történetek.
8. A népmesék nem elsősorban a gyerekeknek szóltak, inkább a felnőttek krimiigényét elégítették ki lidércek, szörnyek, kísértetek, kegyetlenkedések vázolásával.9. Apropó népmesék. A Grimm testvérek által összegyűjtöttek sem piskóták: Hófehérke, Hamupipőke, A farkas és a hét kecskegida, a Piroska és a farkas, a Holle anyó, A brémai muzsikusok. Vagy gondoljunk csak Goethe Erlkönig-jére.
10. Az amerikaiak szerencséjére az ő mesevilágukat nem ismerem. De pl. az angol versike a patkószögről egy ország elveszejtését kéri számon attól, aki rosszul verte be a patkószöget.
11. Persze nincs okom védeni a hazai mundér becsületét. A Szállj el, katicabogárka vége is szigorú: mindjárt jönnek a törökök, bizony agyonvernek.
Azért nem kell minden nótaszöveget komolyan venni. Soknak éltető eleme a groteszk. Száraz tónak nedves partján döglött béka kuruttyol. Máskor pedig a csúfolódás kap zenei aláfestést. Pl. Úgy kell néki, jól megjárta: ha-ha-ha.
* * *
Mára a tegnap hallgatott harmonikus zene alakított át, a reggeli találkozás a Mesterrel vagy a frontok alakulása tette, esetleg a nemrég készült laboreredmény megnyugtató adatai, mindenesetre 145-nek találta a háziorvos a vérnyomásomat. Ez alacsonybb, mint amennyit szokott mérni. Mondtam neki, hogy a tenzióm ugrál. Mérek 160-at, majd 3 perc elteltével üldögélve 140-et. Ingadozással reagál minden mozgásomra.
Ki tudja, mennyi az igazi, és mekkor a szórása az átlag körül. Pedig ez a lényeg. Attól hogy jobb kezem 90 fokos vízben lóg, a bal meg nullafokosban, hiába kellemes 45 fokos a vizem átlaghőmérséklete, balkezem simán lefagy, a jobb meg megég. 
Mindenesetre az eredmények biztatók, maradjanak is csak azok.
***
A Katalinokat pedig Isten éltesse!

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr805169158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2010.11.25. 21:48:00

Nálunk a család attól készült ki, amikor a következő "elmés" dalt tanultuk az iskolában és otthon nagy lelkesedéssel énekeltem: "A part alatt, a part alatt három varjú kaszál, három varjú kaszál. Róka gyűjti, róka gyűjti... Medve várja, medve várja, kisült-e már a kalács, kisült-e már a kalács...." stb. Ahol kipontoztam, ott már hiányos a szövegtudásom. Talán valaki még emlékszik arra a részre. Szóval ez se kutya! :-)

Ismeretlen_5026 2010.11.25. 22:59:25

..."szúnyog kévét köti, szúnyog kévét köti", meg még sok versszaka van, ez is halandzsa persze, dehát számos ilyen dalunk van. A vicc ellenben nagyon tetszik, az utóbbi hetekben már több helyen is olvastam. :)

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2010.11.26. 06:42:04

Samunak és Bikficnek: Bartók még kórusművet is készített a témára. Abban némi átritmizálással ilyenek vannak: Tyúk a cipót csipegeti, csipegeti, csipegeti, csipegeti, csipegeti, csipegeti, csipegeti. Eszi, szedi, eszi, szedi! Nahát! A gyerekdalok kicsit olyanok, mint a „gyerekszáj”, máskor meg, mint azoknak a gyerekeknek a szövegei, akik magukba játszanak valamiféle szituációs játékot, és félig öntudatlanul kommentálják, amit csinálnak, hol helyesen, hol megmosolyognivalóan. Egyébként az se volt semmi, amelyiknek a refrénje: Ó, be szép, ó be szép ez a derék a faragószék... üdv mik

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2010.11.26. 06:46:58

Áginak. Olvasom a kommentjeidben, hogy nagyon nem szereted becenevedet. Akkor ezentúl Ági és kész. :)))

Samu 2010.11.26. 10:13:18

Hú, most elbizonytalanodtam. Lehet, hogy butaságot írtam, és a medve nem is a kalácsot várja. Azt hiszem, összekevertem egy másik dallal. Ajjaj :-))) De az biztos, hogy benne van a medve is és valamit vár. :-)))))

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2010.11.26. 11:10:27

A medve a cipót várja, és ebben a dalban szerepel. Azt hiszem, posztban hozom az egész dalszöveget és még mást is. Üdv Mik
süti beállítások módosítása