Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2011.03.22. 18:19 emmausz

Az állapotokról

Ma hétágra süt a nap. Igazi tavaszi szellő simogat, mely vizet áraszt.
A nap meg nagy fényességet.
Reggel végigporszívóztam a házat, mégis kedvem kerekedett utána egyet sétálni. Kiváltképp azért, mert ma volt az első alkalom arra, hogy Éva Flórácskának megmutatta a falut. Más kérdés, hogy Flóra legfeljebb a kék eget láthatta babakocsijából, melyet Éva tologatott a környező utcákon.
Egy helyen megállítottak, mert egy hatalmas fát vágtak éppen az út mentén. Verték bele az éket, berregett a motoros fűrész, mígnem mennydörgésszerű robajjal el nem terült a ház udvarán a kivágott fa. Rövid sétánk idején sokan gratuláltak Évának a picihez. Gyerekek és felnőttek egyaránt.
Itt a faluban gyakori a négy gyerek. Az iskola tele van kicsikkel és nagyobbacskákkal.
Szokás 3-4 gyereket felnevelni a környéken, mely egyebekben a Jurának fennsík jellegű részén van. Stílusosan Plateau a neve.
Szintén Évával elmentünk Timothée-ért Valdahonba (ötezres városka innen kb. 10 km-re. Amolyan központi hely, ahol bolt van, ahol szakorvosi rendelő és még több intézmény működik, pl. felső tagozat és középiskola, ami a kisebb településeken nem. Ide jár iskolába, és ma nekünk kellett hazahozni. Egyébként iskolabusz viszi-hozza a környék összes gyerekét.
Ingyen.
Ez szociálisabb gyakorlat, mint a hazai, ahol mindenki maga közlekedik tanulóbérlettel.    
Vejem hozott két flaska óbort, melynek a nyakára hágtunk. A több évtizedes borok megőrizték zamatukat és alkoholtartalmukat is. Elképzelem, hogy egy elegáns étteremben mit fizetnénk ilyen nemes nedűért. A bukéját nem tudom idevarázsolni, de lefotóztam az üvegeket. Majd azt megmutatom később. Egyébként: egészségetekre. Az egyik üveg szüretelésének az idején 15, a másikén 18 éves voltam.
Még egy apróság.
Valdahonban működik a Pax mozi a gépészek önkéntes munkájának köszönhetően. Talán pályázat alapján nyerték az épületet, talán az önkormányzattól kapták. Egy-egy filmet csak néhányszor játszanak le. A műsort együtt rakják össze, s szórólapok hirdetik, mikor, mit lehet megnézni. Éva úgy tudja, hogy ez a kis társaság baráti körré alakult, sokat vannak együtt, hol grillpartit rendeznek, hol elbeszélgetnek egy pohár bor mellett.
Érdemes volna meghonosítani az ilyenfajta önkéntes tevékenységeket szűkebb pátriánkban is.
***
Pál Ferinek egy okos okfejtése, melyet P. Erzsi küldött emailben:
„Az ítélkezés általában segít egy pillanatnyi egyensúlyi állapot elérésében, indulataink kifejezésében, segít önmagunk előtt jobb színben feltűnni. Megerősít bizonyos erkölcsi szemlélet elfogadásában: igen, amit gondolunk, az helyes. Az ítélkezésnek tulajdonképpen rengeteg rövid távú előnye van. Ha valakivel szembeállítjuk magunkat, az alkalmassá tesz arra, hogy világosabban megfogalmazzuk, kik vagyunk, mik az értékeink másokhoz képest. Az ítélkezés megszilárdít bennünket önazonosságunkban, azonban sok a káros hatása, hiszen ez a megszilárdulás mások rovására történik. Ennek bennünk is meglesznek a következményei, hiszen ellenségességet, negatív érzéseket táplál másokkal szemben. Aki fölött ítélkezünk, arról azt is állítjuk, hogy mi egyáltalán nem hasonítunk egymáshoz, mert én jó vagyok, ő pedig rossz. Ez pedig abszurdum, mert ő is ember. Minél súlyosabb ítéletet mondok valaki fölött, és jelentem ki, hogy egyáltalán nem vagyok olyan, mint ő, ez egyre inkább irreális világ- és emberlátáshoz vezet.”

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr975169300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása