Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2011.05.05. 15:01 emmausz

Dallá válni vágyom

Mottó
Oldani vágyom és oldódni vágyom.
Üdvözíteni vágyom és üdvözülni vágyom.
Nemzeni vágyom és megfoganni vágyom.
Dalolni vágyom és dalláválni vágyom.
Mind táncoljatok!
Ékesíteni vágyom és ékeskedni vágyom.
Lámpád vagyok, ha látsz engem.
Ajtód vagyok, ha zörgetsz rajtam.
Ki látod, mit teszek, hallgasd el a munkám.
(Weöres Sándor: Egy apokrif János-evangéliumból)

Már hetek óta zakatol bennem ez a téma. Persze nem az itt látható eredeti, hanem a Cipó becenévre hallgató (már elhunyt – [R.I.P.]) pap átdolgozásában, aki dallamot szerkesztett hozzá, és a szövegbe is belenyúlt. Így tette énekelhető imává. Oldani, Uram, s oldódni vágyom … stb.
Eddig a téma.
Leágazások:
1. Minap a kezembe került egy Kamarás István-tanulmány, ebben Sillye Jenőnek adja az egyik interjúalany ezt a Cipó-számot. Pontosítani kellene, mert enélkül is marad Jenőnek egészen sok elismert száma, az említettet viszont nem ő írta.
2. Tegnapelőtt este itthon szóba került Dienes Valéria egy általa írt könyv okán. Felütöttem benne a Dialógus c. fejezetet, mely már korábban is megihletett, már korábban is levett a lábamról. Ízelítőül az elejét idemásolom:
– Ön vallásos?
– Azt nem úgy hívják.
– Hát hogyan?
– Istenben élek – így hívják.
– Honnan tudja, hogy Ő van?
– Találkoztam vele.
– És mit mondott?
– Azt, hogy Ő VAN.
– Egyebet semmit?
– Ezenkívül mindent.
– Lehet az?
– Igen, mert rajta kívül nincsen semmi.
– Az képtelenség.
– Nem, mert minden Benne van. [és mi benne élünk, mozgunk, vagyunk. Szt. Pál. Teszem hozzá. Mick]
– Hát akkor valami világisten?
– Nem, mert több mint a világ.
– A világnak valamilyen doboza, borítéka?
– Nem, mert cselekszik. [azaz szeret, teszem hozzá. Mick]
– Akkor a világ eltartója?
– Nem, mert benne is van.
– A világ lelke tán?
– Nem, mert kívüle is van.
– Akkor ő a „Minden”?
– Nem, mert a Mindent folyton újrateremti.
– Hát akkor ő az evolúció?
– Nem, mert nem az időben jár.
– Hát  hogyan lép ki az időből?
– Úgy, hogy sohasem lépett bele.
Etc., etc. Még 14 lapon át.
3. Párhuzamosan egy másik könyvet is olvasok. Címe: Ablak a végtelenre. Ez egy interjúkötet Böjte Csaba ferencessel. A könyv minden lapja közvetve vagy közvetlenül arra utal, hogy az élő Isten nem szűnt meg szeretni az embereket. És a benne hívők sem szűntek meg őt viszontszeretni és egymást is, ahogy a csövön kifér.
4. Ezekkel az élményekkel való találkozások, meg a természetben való csatangolásaim összecsengenek bennem, egy közös harmóniába.
Rácsodálkozom az árnyékok rajzolatára, melyek a fényről is muzsikálnak.
Rácsodálkozom a fák megkapó sokféleségére, szépségére, ahogy dacolnak a széllel, viharral.
Rácsodálkozom a sínpályák íveire, a korlátok ritmusaira, az ég felhőire, a víz hullámaira, a madarak szépségére.
És vágyom a végtelenségre, a halhatatlanságra, az örök harmóniára, a lélek belső derűjére, meghitt csendjére.
A találkozásra.

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr405169356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egymásikpap 2011.06.06. 12:36:49

Ez fontos infó, mert a "köz" általában úgy tudja, hogy Jenő a dalszerző. Mickey, azt nem tudod, hogy ennek a Cipó nevű papnak, aki a dallamot írta, mi volt a valódi neve?

gyorgyovich miklós · http://emmausz.freeblog.hu 2011.06.06. 14:46:44

Kedves érdeklődő! Egy nálam okosabbtól megkérdeztem Cipó eredeti nevét. Benkó Tibor volt a Cipó (aki 2010. július 5-én visszaadta lelkét az Úrnak. BT plébános, a Szigetközi Esperesi Kerület esperese. 1950. október 20- án született Gannán.) De ha már a számok szerzőinél tartunk. Dax szövegeinek egy részét a később engedéllyel nősült Dió Laci, Diószegi László írta. Ő tudná megmondani, mennyire az övéi a szövegek. Vajon tudja-e valaki, hogy az Áldásoddal megyünk, megyönk innen el, a regnumi Deák Gábor szerzeménye, és a Bárányom, Bárányom, Isten Báránya pedig a regnumi Móré Balázsé, aki karthauzi szerzetessé lett. A példákat sorolhatnám. El kellene érni, hogy miként a slágerek esetében, legyen a szerzők neve feltüntetve a dalok felett. Ezt legalább 15 éve szajkózom. Üdv tedtvéred az Úrban Mick

Ismeretlen_11533 2011.06.06. 14:50:59

Kedves érdeklődő! Egy nálam okosabbtól megkérdeztem Cipó eredeti nevét. Benkó Tibor volt a Cipó (aki 2010. július 5-én visszaadta lelkét az Úrnak. BT plébános, aki a Szigetközi Esperesi Kerület esperese volt, és 1950. október 20-án született Gannán.) De ha már a számok szerzőinél tartunk. Dax szövegeinek egy részét a később engedéllyel nősült Dió Laci, Diószegi László írta. Ő tudná megmondani, mennyire az övéi a szövegek. Vajon tudja-e valaki, hogy az Áldásoddal megyünk, megyönk innen el, a regnumi Deák Gábor szerzeménye, és a Bárányom, Bárányom, Isten Báránya pedig a regnumi Móré Balázsé, aki karthauzi szerzetessé lett. A példákat sorolhatnám. El kellene érni, hogy miként a slágerek esetében, legyen a szerzők neve feltüntetve a dalok felett. Ezt legalább 15 éve szajkózom. Üdv tedtvéred az Úrban Mick
süti beállítások módosítása