Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2011.12.29. 17:21 emmausz

Napom

Tegnap leírtam, hogy hogyan telt nyugger életem 2011-ben. Ma pedig azt foglalom össze, hogy egy-egy nap kereteit milyen visszatérő mozzanatok teszik ki, mert utóbb rájöttem, az egész évet ezek az elemek töltik ki. Persze borul a rend, ha vidékre kell utaznom, mert szükség van segítségre, vagy ha a Balatonon nyaralunk. Mégis – a szokott hétköznapi visszatérő események jelölik ki azt a mozgásteret, melyben életem folydogál. Igen, folydogál, mert, bár ma éppen egy sublótfélét hoztunk fel a pincéből, s hoztuk helyre, már ez a mozgás is rendesen leizzaszt. (Nem tudom, miért. Tüdő? Szív? Meszes erek???) Lehet, hogy csak elszoktam az erőfeszítésektől? Már magam se tudom.
Nos, visszatérve a hétköznapokhoz, szerkezetük kb. ilyen panelekből áll.
Éjszaka szamárságokat álmodom. Felébredek. Még alig múlt éjfél. De ha már felébredtem, kicsoszogok a legkisebb helyiségünkbe. Visszaalszom. Másodszor is felébredek egy furcsa álmomból. Még mindig korán van, de már közeledik a reggel. Ha öt után ébredek, már nincs kedvem tovább bóbiskolni. Inkább átülök a kanapéra. Hat órakor mondják a zsolozsmát, én is. 6.20-kor az olvasót, én is. Majd könnyű reggeli: öt pirula, egy tejeskávé, egy-két zsemle sajttal vagy párizsival. Ezek a hétvégi reggelek. Munkanapokon Tücsit viszem ki a megállóba hatkor, utána reggeli, majd megnézem a számítógépemen a postámat, esetleges engem érdeklő bejegyzéseket.
8.oo mise, utána – ha kell – bevásárlás.
Ettől kezdve szabad foglalkozás. Ez vagy olvasás és séta, vagy rejtvényekkel bíbelődés, blog megírása, stb.
Délben bekapom a kétféle pirulát, meg az ebédet.
Utána vagy ejtőzöm, vagy sétálok, megint számítógépen foglalatoskodom, olvasok.
16.oo. Meghallgatom a tanúságtétel c. rádióműsort. Ülök a telefon mellett, hogy kimenjek kocsival a munkálkodásból érkező feleség elé.
17.oo esti négy tabletta plusz vacsora.
Rossz szokásom szerint azt eszem, amit már illik befejezni. Ez azért hülyeség, mert nem minden használ nekem, amit már ideje elpusztítani. Azt vélem, hogy tudatosan kellene étkeznünk, és figyelni arra, hogy semmi meg ne romoljon, mégis olyasmit fogyasszunk, ami inkább szolgálja egészségünket. (Jut eszembe Vianney Szent János, aki rendkívül aszkéta életet élt, s aki megjegyezte, hogy a penészes krumplit mégsem kellett volna megennie, mert megbetegítette a gyomrát.) Itt nem tartok, de a magam módján azért elég fakír tudok lenni.
Na nem olyan fakír, aki csontsovány, hanem aki elég dagadt.
Este már nem illik rátölteni a vacsorára. A később étkezőkkel asztalhoz ülve azt próbálom, hogy egy negrót elszopogatok, vagy egy teát, kefirt megiszom.
Aztán olvasás, újabb emailek megtekintése.
10.oo-kor, ha nem jön álom a szememre, a tévé elé ülök, s megpróbálok értelmes csatornára találni. (Zene a Mezzón, interjúk engem érdeklő alakokkal, természetfilm, technológia)
11.oo felé általában csökken az érdeklődésem, akármi iránt, megyek ágyamba, s meghallgatom a napbúcsúztató zsolozsmát. Ahogy keresztvetéssel kezdem, azzal is zárom a napot.
* * *
Újabban két tűz között élünk. A felettünk lakók filc nélküli székeket tologatnak meglehetős gyakorisággal, amikor itthon vannak. Az alattunk lakók pedig gyakorta megverik fémtárggyal a központi fűtés csövét, amazok elleni tiltakozásképpen. Mi meg itt töltjük a napot a két hangicsáló társaság között, és próbálunk zajtalanul közlekedni birodalmunkban.
Ma – mint említettem – egy komódot hoztunk rendbe. Ez bizony zajjal járt minden óvatosságunk ellenére. Mondom az asszonynak: most kellene megverni a fűtéscsövet nálunk, hogy megkíméljük a szomszédot ettől a munkától. Egy kis bútortologatás, egy kis csőütögetés, és mindenki elégedett.

:)


4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr55169558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2011.12.29. 21:37:50

Az alattatok lakók hallják, hogy fölöttetek tologatják a széket? De hát a Ti lakásotok ott van köztük! Ennyire lehallatszik?

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2011.12.30. 07:29:23

Úgyszólván gyengítetlenül terjed. Amikor a nyóckerben laktunk egy tízemeletes panelben, valaki a hetediken, csuda tudja, miért, megverte a fűtéscsövet. Ugyanúgy hallottam, mintha én ütögettem volna a 2. emeleten saját lakásunkban. De azt a filmekből lehet tudni, hogy a rabok is így morzéztak egymás között.

Samu 2011.12.30. 19:12:16

Azt értem, hogy a csőverést mindenütt lehet hallani, ez világos. (Egyébként én is laktam lakótelepen 18 évig, úgyhogy ismerem ezt a "jelzésformát".) De Te azt írtad, hogy az alattatok lakók azért verik a csövet, mert a fölöttetek lakók húzigálják a széket. No, ezt nem értem, hogy ők ott lent hogyhogy hallják a székhúzigálást, amikor a Ti lakásotok közöttük van. (Lehet, hogy én értettem félre valamit? De most még egyszer elolvastam, és még mindig fennáll számomra a probléma.)

Ismeretlen_11533 2011.12.30. 19:21:40

Igazi megoldást nem tudok én se. Mindenesetre a vasbeton épület úgy rezonál minden hangra, mint egy fizikai rendszer. Próbálom értelmesebben megfogalmazni. Felettünk kirúgják maguk alól a konyhaszéket, és a talpam érzi a remegést, amelyet a fenti akció keltett (a zajon kívül). Ez úgy látszik, eggyel lejjebbre érve sem csillapodik annyira, hogy ne zavarná az alattunk élőket.
süti beállítások módosítása