Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.01.07. 15:35 emmausz

Óriáskerék

Tegnap valamelyik tévéadón látom, hogy az egyik távol-keleti országban óriáskerék dobja fel a helyi turizmust. Nem is olyan ritka valami ez az élére állított hatalmas biciklikerék, melyen embereket befogadó dobozok találhatók, és melyekből egy-egy tájegység minden részlete megfigyelhető madártávlatból, mint ha a látogató egy óriás zakózsebéből tekingetne körül – a díszzsebkendő mellől.
Ez hiányzik nekünk.
Az óriáskerék.
Nem működő jubileumi óránk már volt, de az semmi, az csak egy kis vacakság, amit utóbb – tudtommal – ingyen se fogadott el senki.
Óriáskereket kellene építenünk!
Hatalmas kereket, mint amilyet Londonban szereltek föl 2000-ben.
Óriáskereket, amelyből lenézhetünk a Gellérthegyre, lenézhetünk a Várra, le a Mátyás-templomra, ahonnan bekukucskálhatunk a parlament ablakain, vagy lejtmenetben láthatjuk az alagút belsejét, felülre kerekedve pedig a Lánchíd forgalmát. Mondhatod ezek után, hogy nem vagyok én pesti, mert ezek egyszerre nem tudnak megvalósulni.
Nem is.
A kérdés ugyanis az, hogy hová kellene telepíteni ezt az óriáskereket. Ha a főváros szélére helyezem, akkor csupán távolról szemlélhetem a kb. huszonöt km hosszú metropoliszt. Ha a közepére… Hova is? Hát hol férne el egy ekkora kolosszus a főváros közepén? Hiszen az teljesen be van építve.
Lehet, hogy több óriáskerék felépítésére volna szükség. Egyet kapna Budapest, egyet Debrecen, egyet Szeged és egyet Pusztavacs.
Hogy miért?
Mert ott van az ország középpontja.
Különbuszok járnának a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről Pusztavacsra. Az ország közepén a nagyérdemű felülne az óriáskerékre, és körbenézne. Láthatna szerencsés esetben délibábot, még szerencsésebb esetben költöző madarakat karnyújtásra, és látná, hogy hogyan görbül a föld, mert ugye az Alföld közepén találná magát, ha mindjárt 100 m magasságban is. Elképzelhetné, hogy ő most a Petőfi-versben szereplő sas megszemélyesített alakja. Ő maga a börtönből szabadult sas lelke. Micsoda pazar léttöbblet. Nemcsak hogy börtönből szabadult (esetleg tényleg onnan), hanem sas (hiszen a sasok magasából tekint a tájra), de nemcsak sas, hanem annak földtől elemelkedett lelke, aki a rónák végtelenjét látja.
Nem vagyok sóvár pofa, aki a Távol-Kelettől elirigyli az óriáskerekeket, de nem lóghatunk ki a sorból mi, akiknek eleje már hadi célokra is óriáskereket használt. Hadd emlékeztessek itt Bornemissza Gergelyre, aki az egri várból minden irányba lövöldöző óriáskereket gurított a törökre, hogy az aztán eszét vesztve meneküljön.
Miért ne alkothatnánk a meglévő szélkerék-arzenál mellett egy néhány – turisztikai látványosságként üzemelő – óriáskereket?
Legalább ezekről körbenézhetnénk, ha már a Megyeri-híd magasába telepített kilátót megépülése óta senki nem látogathatja.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr545169567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása