Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.04.09. 18:24 emmausz

Piarok

Zsuzsa náluk járva kezembe nyomta a Piaristák MA 2011/2 számát itt, benne egy néhány cikk a régiekről is. Egy 1973-as fotón szerepelnek azok a tanárok, akik vagy tanítottak, vagy ismertem őket. Az előző lapon pedig a harmincas évek piarista focimeccse a BEAC-pályán. A mellékelt fotón Maklári Lajos (Makesz) a kapus, aki arról panaszkodik, hogy szétszórt volt, s emiatt kaptak ki. Rajz is tartozik a cikkhez, s az egyszerűség kedvéért a skiccelt alakok mellett szerepel a nevük is a jobb felismerhetőség kedvéért. Majdnem elnevettem magam: Fekete Antal tanított magyarra, akit a rajz szerint már 1935-ben is Svarcnak tituláltak. (Fama est, hogy egyszer egy fogadóórára berendelt asszonyka a Svarc tanár urat kereste, és nagyon meglepődött, hogy csak egy Feketét talál.)
Az emlegetett fotót az a Soós fotós készítette, aki a mi esküvői képeinket is legyártotta. A képet nézegetve az tűnt fel, hogy egyes tanároknak nem volt gúnynevük, másoknak meg igen. Szilágyi Géza Géza bácsi névre hallgatott, Gál Gál maradt és Kincs és Magyar tanár urak is becézetlenül maradtak. Ők voltak a szigorúbbak?
Talán. Ámbár kétlem.
Soma, Róka (korábban Kripton), Pamacs, Fejhús stb. iránti tiszteletem nem engedi, hogy felfedjem kilétüket. Akik a fotón szereplők közül minket tanítottak, azok már mind elhunytak: requiescant in pace.
Engem Ágoston unokánk révén az újabb időkben újra pozitív hatások értek a részükről. Több ízben ellátogattam a diákmisékre, és örömmel hallgattam meg az értelmesen, szépen, szabatosan és magyarosan elmondott prédikációikat, melyek minden szavát lehetett érteni, nyomon követi gondolatmenetüket, s vonzóvá tette őket, hogy mind alkalmasak voltak az alapvető értékek továbbadására.
Meglepett, hogy Örkény István piarista diák volt. 1930-ban érettségizett. Mosolyogva olvasom a tőle idézett egypercest: "Amikor megszülettem, olyan feltűnően szép voltam, hogy a főorvos karjára vett, és szobáról szobára végigmutogatott a klinikán. Azt mondják, még mosolyogtam is, amitől a többi mamák irigyen felsóhajtottak. Ez röviddel az első világháború kitörése előtt történt, 1912-ben, s azt hiszem, ez volt egyetlen teljes értékű sikerem" - írta magáról Örkény, aki saját bevallása szerint világéletében író akart lenni. Hát sikerült is neki, annyi bizonyos: Munkássága több értelemben is műfajteremtő.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr495169671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_5026 2012.04.10. 22:09:36

Jé, milyen kicsi a világ: Fekete Antal atyát én is ismertem - testvére a családjával Rákosligeten lakott, ő sokszor járt náluk és olyankor időnként helyettesítette a plébánosunkat. Olyan hangja volt, de olyan, hogy csak úgy zengett a templom. És persze a gondolatai sem voltak akármilyenek. :)

Ismeretlen_11533 2012.04.11. 05:47:53

Bizony kicsi. Mielőtt megszülettem, szüleim egy ideig Rákosligeten éltek egy számozott utcában. Nem tudom, hányadikban. Fekete tanított - nem is akárhogyan - négy évig magyarra. Volt aki nem bírta ironikus stílusát. Nekem volt humorom hozzá. Mindvégig négyest kaptam a tárgyából, kivéve az érettségit, amikor elmondta, hogy az évfolyam legjobb dolgozatát írtam meg, és korábban azért nem kaptam ötöst, mert nem jártam magyar szakkörre. Ha tudta volna, hogy nincs akkora súlya a jegyeknek, legalábbis az én felfogásomban. Sose gondoltam volna, hogy szálka a szemében távolmaradásom. Én nem szerettem szerepelni, ott meg drámarészleteket adtak elő.
süti beállítások módosítása