Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.06.06. 13:09 emmausz

Utópia Óbudán, avagy egy új kor kezdete?

Ma 10 órára a Római térre siettem vállamon a fényképezőgéppel. Ugyanis ekkorra hirdették meg a korábban sose volt KönyvMegálló felavatását.
Mikor odaértem, jelen volt vagy öt kamerás ember, jelen a Platán(?) könyvtár munkatársa. Nem volt nemzetiszínű szalag átvágás, csak egy sniccerrel a műanyag fólia eltávolítása.
Nem volt avatási beszéd se.
Bús Balázs vidáman kezdett hozzá a dobozolt könyvek polcokon való elhelyezésére. Mi – jó magyar szokás szerint – néztük, ahogy a hivatalosság ténykedik. Mígnem a könyvtári dolgozók is munkához láttak. A kirakott fém–üveg kombinációjú szekrénynek két ajtaja van. Az egyik az északi, a másik a déli. Elképzelem, amint az északi szél cibálni kezdi az ajtót, az eső kikezdi a könyveket, ha valaki nyitva hagyja. Hacsak…
Hacsak nincs megbízva valaki a téren dolgozók közül, hogy nézzen időnként az ajtókra.  
Azért tűnik utópiának a vállalkozás, mert akiket az éhség hajt, és naponta a sörös flakonokat kukázzák (5 Ft-ot kapnak két aluflakonért), lehet, hogy rájönnek: az antikvár fizet a használt könyvekért.
Lehet, hogy olyik HÉV-hez igyekvő valaki gyorsan kinéz magának valamiféle olvasnivalót, és kiemeli a szekrényből, csakhogy elfelejt helyette másikat beletenni.
Ne legyen igazam.
Belgiumban szabadon használhatók a közterületeken elhelyezett kerékpárok, és szegénye, gazdagja fizet felszálláskor a villamoson. Bécsben is.
Ma mindenesetre nyitáskor egy nő a szekrényhez lépett, és beletett egy kötetet, amíg ott voltam, nem vett ki helyette semmit.
Egy másik nő is odalépett, és kivett egy könyvet, de nem tett bele semmit.
Én felkészülten indultam a térre. Vittem magammal egy Dürrenmatt duplumot, és Duke Ellington, Mindenem a muzsika c. művét hoztam magammal (ford. Borbás Mária). Azt hiszem, így én voltam az első, aki szabályosan járt el: vittem és vettem egy könyvet.
Még megjegyzem, hogy olyan embernek való, hogy a szekrény felső oldalára Szent Ágoston egyik mottóját írták fel:
Vidd, és olvasd! (Tolle et lege!)

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr235169740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ági 2012.06.07. 22:39:14

Az elképzelés jó, a szándék nemes. Aztán hogy mennyire lesz sikeres, az majd elválik.

Ismeretlen_11533 2012.06.08. 06:38:32

Hannoverből indult a kilencvenes évek elején. Ott bevált.
süti beállítások módosítása