Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.06.11. 19:08 emmausz

Kommentjeimből

Ezt tegnap írtam, de a gép megmakacsolta magát, és órák alatt sem vette be. Talán nem volt megelégedve a MEKEKE rövidítéssel. Csúfolódásnak vette. Nem tudom. A hiányosságot most pótolom. És most már azért is: MEKEKE.
Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése. Jót mosolyogtam, amikor nevük rövidítésével először találkoztam: MEKEKE.
A KönyvMegállóról A KönyvMegálló kis kommunizmus: „Mindenki szükségletei szerint, és mindenki képességei szerint”. Most kicsiben és élőben vizsgázik. Nem merek kimenni a Római térre, hátha már csak néhány könyv van a kaszniban. 
Pedig szeretném, ha megélne. 
De ehhez három dolog kellene: 
Tekintsék sokan szívügyüknek a létét (és hordjanak is általuk többé olvasni nem kívánt könyveket). 
Az éhesek pedig máshogy próbálják a napi betevőhöz szükségeseket előteremteni, mint könyvek antikváriumba cipeléséből. 
A polgárokban tudatosodjon: Nemcsak kapni, adni is kell, különben hamar két vállra kerül a kezdeményezés. 
Tutyi
A tutyi-mutyi papucsférj. A tutyi papucs. 
Míg mi itt mutyiban tutyizunk, a hideglelős tavaszból kánikula lett.
Nos, kedves blogtársak, öntsünk tiszta vizet a tutyiba. Az értelmező szótár azonosnak tekinti a tutyit és a mamuszt. Márpedig a tutyi sváb találmány. 
Anyám említette, hogy Hőgyészen rossz időben, külső munkák után, egyáltalán, amíg ébren voltak, ezek a szorgalmas emberek valamit mindig dolgoztak, fabrikáltak. Például tutyit kötöttek.
Íme a Czuczor-Fogarasi szótár vonatkozó szócikke az 1860-as évekből:
1) Hosszukás, kobakforma, hátraálló kontyos kemény fejkötő, milyet túl a Dunán több
vármegyében viselnek. 2) Szőrből, vagy posztószélből füzött papucs.
Úgy látszik tréfás gúnynév a tutu szóból módosítva, mely csövet, és ehhez némileg hasonló zacskót is jelent, honnan méregtutu máskép: méregzacskó. A tutyi szó is ily zacskóforma föveg, vagy lábtyú.
Hát persze, mondom magamban. A tutyi hátterében a német Tüte, zacskó szó áll.
Így hát, a tutyi: sváb mamusz, kedves kommentelők.
:)
Itt vége a kommentemnek, de most folytatom. 
- a kézre húzható ruhadarab a kesztyű. Joggal tyű, mert hát a kéz és magas rendű magánhangzó. Ennek mintájára évszázadokkal előttünk – helyesen – a neki megfelelő, lábra tervezett ruhadarabot lábtyúnak írja a fenti szótár, merthogy a láb á-ja mély hangrendű. Az illeszkedés szabályát alkalmazva nem is lehet más. Ám ez feledésbe merült és a kesztyű mintájára ma a nyelvi sajátságainknak fittyet hányva a lábtyű terjedt el, mely nem szebb szó, mint a franciából származó sofőr. Ugyanúgy nem illeszkedik.
- Az említett szótár hozzáteszi, hogy a tutyi „szőrből vagy posztószélből füzött papucs”.
Ehhez kétfélét tehetek hozzá. Nekem nemez vagy filc ugrott be, pedig a harmadik is stimmel: A posztó is azt jelenti, mint az első két anyagnév. Másrészt igazolhatom a szótárkészítőket, csakugyan létezett a posztócsíkokból készített tutyi. Kicsi gyerekkoromban – emlékezetem szerint – nekem is volt. Esetleges színben készült, mint a rongyszőnyeg. Kb. egy cm széles csíkokat fűztek össze egymásra merőlegesen, amolyan vászonkészítéshez hasonló módon.
Akkor nem értettem, hogy miért olyan barátságtalan színekből áll: (barna, szürke, fekete). Nem tudtam, hogy a kalapkészítésből visszamaradt filcdarabokat hasznosítják ilyen módon. 



4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr45169747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akimoto · http://akimotonapjai.blog.hu 2012.06.12. 09:38:26

Ilyen csíkokból összeállított tutyit mi is kaptunk, csak mamusznak becéztük. Kényelmetlen volt, mert a réseken minduntalan kibukkantak a lábujjaink, hamar tönkrement az egész. (Dédanyánk rövid pálcákkal horgolt mamusza erősebb és jobb formájú volt.) A KönyvMegállót mint uticélt számon tartom. :)

Ismeretlen_11533 2012.06.12. 11:32:44

Alattunk egy suszter lakott. Alighanem ő gyártotta ezeket a kényelmetlen tutyikat. Kb. olyan komfortos és praktikus volt, mint a csíkokra vágott műa. tejes zacskóból készült lábtörlők. - Mit hozol a KM-ba? :)

akimoto · http://akimotonapjai.blog.hu 2012.06.12. 19:58:41

Meg fogsz lepődni: a Kisdobosok évkönyveit. De még jobban meg fogsz lepődni, ha beleolvasol, és meglátod, hogy nem kimondottan "mozgalmi" könyvek.

Ismeretlen_11533 2012.06.12. 21:39:23

Nem kételkedem benne. Egyszer vettem egy táborozók könyvét az Úttörőboltban. Használható ételreceptekkel a tábori körülményekhez igazítva. Az is használható és pártsemleges volt.
süti beállítások módosítása