Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.06.17. 14:58 emmausz

Termopülai-II.

Egy s más az orosz–görög EB-meccsről
Ritka érdekes élményben részesített ez az EB-találkozó. Láttam korábban az oroszokat, ahogyan a cseheknél klasszissal jobban játszanak (4:1). Láttam a két csapatot bevonulni.
A görögök közül hárman ortodox módra keresztet vetettek. Az oroszok közül egyet láttam hasonló módon cselekedni, a cserejátékos Pavljucsenkót. Nem hangsúlyoznám az ortodoxiát, de kénytelen vagyok vele, mert a magyar közvetítő (Knézy J.) többször emlegette, hogy a görögök a görög istenekhez fohászkodnak. Szó nem lehet róla, hiszen az ortodoxok egyistenhívők, csak úgy, mint a többi monoteista vallás tagjai. Mindenesetre a csapatok bevonulásakor a görögök közül „kifejezetten” hárman kértek égi segítséget, az általam megfigyelt oroszok közül, mint említettem, csak az egyébként szimpatikus Pavljucsenko.
Ám további részletek is érdekessé tették a találkozót. A hellén szurkolók ógörög jelmezekben, aranyszínű harci sisakokba öltözve csinálták az arénát. Kürttel, dobbal, énekszóval támogatták csapatukat, szemben az oroszokkal, akik olykor füttyszóval kritizálták sajátjaikat, különben csaknem néma csendben figyelték kivéreztetésüket.
Ami a két csapatban közös: az elszántság, a fáradhatatlan küzdelem és – a két csapatkapitány önmarcangolásig menő aggodalma.
Az arénában pedig megismétlődött a thermopülai ütközet. A görögök nem remélhették a győzelmet, de meg nem adták magukat. Csakhogy itt nem Xerxész hadai ellen vívták egyenlőtlennek látszó csatájukat, hanem az oroszok ellen. A görög „hopliták” hosszú dárdái ellen nem találtak ellenszert a rövid dárdákkal és kardokkal támadó oroszok. Hogy stílszerű legyek, a görög csapatkapitány „dárdája” az első félidő végén az orosz hálóba fúródott. Ez a találat végzetesnek bizonyult az elkeseredetten támadó oroszok ellen. A még érdekesebbet a végére hagytam: Thermopülai magyar jelentése forró kapu.  A Th.-i szoros helyenként csak 14 m széles. A görögök phalanx-hadállásban védekeztek. Beálltak a thermopülainál szélesebb „szoros”-ba, és nem engedték az orosz áttörést. Mivel áruló nem akadt közöttük, ezúttal győztesként hagyták el a csatateret.
A forrókapu is stimmel. Az oroszok több mint hússzor vették célba a kaput, a görögök összesen négy ízben. Az oroszok körbelövöldözték a görög kaput, s olykor csakugyan úgy látszott, mintha a görögök védangyala rakott volna gellert az orosz belövésekbe, mely csakugyan forró kapunak tűnt.

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr605169754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása