Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.09.15. 10:31 emmausz

Bacon-szalonna és társai

Kezdjük a bacon-szalonnával. Ezen sokan és egymásnak ellentmondóan vitatkoznak. A bakonyi szalonna ment át az angolba  – mondják. Na és?
Sok ilyen van. A párizsi felvágott rövidült párizsira (noha párizsi szelet is van, és az megint más), a feketekávé rövidült feketére. Az angolban is előfordulhatott, hogy a (bakonyi) hasaalja szalonna rövidült bacon-re, de attól még szalonnafajta maradt. Mint ahogyan a fekete is kávé maradt, és a párizsi is felvágott maradt attól, hogy rövidült. A bacon szó magába szívta a szalonnafajta jelentését, és ma már egy angol sem gondol a Bakonyra, ha bacont vásárol.
Folytatom a rövidítésekkel:
HIV vírus=Human immunodeficiency virus. Jobb volna HI-vírusnak mondani.  
LED dióda (light emitting diode). Kár, hogy így terjedt el; elég lett volna LE-dióda, vagy csak LED.  
IQ-hányados. Jobb csak IQ-ról beszélni, mert a quotiens eleve hányadost jelent.
CD-lemez (compact disc) Elég a CD.  
sms, Short Message Service (rövid üzenet szolgáltatás.) Itt rosszabb a helyzet, mert nem szolgáltatást küldözgetünk egymásnak, hanem csak üzeneteket. SM-et küldünk. Úgy vélem, mégis kiirthatatlan, mert így terjedt el.
DVD (Digital Versatile Disc) Ugyanaz a helyzet, mint a CD esetén.
GPS-rendszer (Global Positioning System, globális helymeghatározó rendszer) Igazából GP-rendszer volna, ha tartjuk az angol rövidítést.(Eleve GH-rendszernek kellett volna magyarul nevezni, de ezzel is elkéstünk.) Marad a GPS-rendszer.
Repertoár összeállítás. Határeset. Ha az elkészítés feladatára célzok, elmegy, különben nem.  
Zsűri bizottság. A zsűri mindig bizottság, sose egytagú.
Sampinyon (fr.) a. m. gomba. A sapinyongomba: gombagomba.
Ledegradál: a de- eleve „le-” jelentésű, ledegradál=lelefokoz
rovásírás: aki rója a betűket, az nem mást tesz, mint ír. A rovásírás, csaknem írásírás jelentésű.
Tábor hegy. Bibliai helynév. Tévesen Tábor hegyének szokták mondani, pedig nem táborozásról van itt szó, hegyről, ahol letáboroztak, hanem a tabor szó maga hegyjelentésű: Tábor hegy=hegyhegy.
Paradicsomkert. Hasonló a helyzet. A perzsa eredetű paradicsom szó jelentése: kert.  
Szex-shop bolt. Primitívség. A shop a. m. bolt. Tehát a végeredmény csacska: Szex-boltbolt.
Az általam összeszedett lista vagy csokor nemhogy nem teljes, hanem feltehetően csak apró kezdemény, kiindulópont, mely talán érdemes arra, hogy gyűjteménnyé dagadjon, s talán arra is jó, hogy az új szavak kreálói tudatosabban fogjanak hozzá tevékenységükhöz. 
Ha eszembe jut újabb redundancia, kiegészítem vele a felsoroltakat.
Pl. népi demokrácia, népi demokratikus (pol.) vadmarhaság. Ha demokratikus, akkor népi, hiszen a görög démosz nép jelentésű. A népi demokrácia tehát népi népuralom, fából vaskarika.
Érdekes a micisapka esete. A sapka németül: Mütze. A micisapka igazából tehát sapkasapka.


3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr575169859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_673 2012.09.15. 17:41:52

Valszeg valamit nem ertettem, vagy a humort nem ertettem - ezert elnezest; de ha mar itt vagyok, megkerdezem: minden igaz, es ugy van, ahogy irtad, de mi koze van a Bakonynak a "bacon"-hoz? A "bacon" (mint szalonnafajta) neve teljesen mashonnan ered, igaz? Vagy ez csak amolyan magyar viccelodes lenne?

Ismeretlen_11533 2012.09.15. 18:00:32

Nem. Állítólag a bakonyi sertés, a „siska” szalonnája elbírta a korabeli huzamos fuvarozást, és kedvelt lett Angliában. A google-n több anyag foglalkozik a témával. Valószínűleg így volt. Eszerint az angolok az idevalósi szalonna nagy fogyasztói lettek volna. A Bakonyt úgy ejtették, ahogy hallották. Bacon-nak.

Ismeretlen_11533 2012.09.15. 18:05:23

Még annyit. Országh L. Angol-magyar szótára a bacon = szalonna adatot rögzíti. Többen azon vitatkoznak, hogy a másképp császárhúsnak nevezett étel nem szalonna. Szerintem az, annak egy fajtája. Szempontomból még a bacon(Bakony)igaz volta is közömbös. Ha a bacon szalonnát jelöl, akkor felesleges kétszer írni, mondani.
süti beállítások módosítása