Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.10.14. 14:54 emmausz

Önéletírás vagy CV

Nem tudom, mit akartam mára írni, de az alábbiak lettek belőle.
Tegnap este csúcsra járt a lakásunk. Anthony Davies megbolydította a méhkast. Nekem elő kellett szednem nem létező angol, alig létező francia és kicsit használhatóbb német tudásomat. Együtt a három a kölcsönös megértés szintjéig hozta csevegésünket. A nálam jobbakkal tudott társalkodni angol vendégünk, aki az angolon kívül a német és francia „tájnyelvet” is ismerte. Mielőtt cikizni kezdenétek: tudom, hogy ezek egymástól eltérő nyelvek, mégis – szerkezetükben, alapszavaik egy részében – egy kaptafára húzhatók.
Mára már visszatért családi folyónk vize a szokott medrébe. Miért?
Anthony elszállítva a reptérre, Tücsi hazatért az agapéról, melynek szervezését, lebonyolítását felesben vállalta.  
A zsinatra való emlékezéseknek vége, a hit éve elindítva, a „72 óra kompromisszum nélkül” ma zár. Szegény M. rendesen megfázva indult a záró bulit levezényelni és eltakarítani a rendezvény romjait. Hetek óta nem tudja kipihenni magát, de többletterheket cipelnek családtagjai is.  Nem tökéletes ez a világ, szoktam mondani. Szokom most is, mert csakugyan nem az. Idegenek tolakodnak a képbe, s aratják le még e rendezvényhez fűzhető szerény sikereket is. A szervezők pedig totálkárosak a gürizéstől.
Nevezhetsz elfogultnak; az én perspektívámból így látszik, és kész.
Amiről írni akartam, az egy Nyugatról ideszakadt baromság, az amerikai típusú CV.
Azt kívánja, hogy jobban eltávolodj magadtól, mint Jim, a szökött rabszolga, aki büszke volt rá, hogy –– mint mondta–: „Én az enyém vagyok, és 700 dollárt érek” (M. Twain: Huckleberry Finn). Igen, jobban eltávolodj magadtól, mert úgy kell megírnod a CV-t, mintha a felhasználó volna a szerző.
XY. született, Bp-en, ekkor és ekkor,
iskolái: itt és ott
érdeklődési köre: ez és ez.
Szakmában szerzett tapasztalatai ezek és ezek.
fogai épek,
lábai nem pókosak,
rugdosásra nem reagál lázadozva,
testi állóképessége átlagos,
munkabíró-képessége meglehetős.
Érzed: mint a lóvásáron. Ahol nem te beszélsz, hanem rólad beszélnek:
ha kell, elküldenek a virsli gyárba,
ha kell, kiröhögnek,
ha kell, alkalmaznak,
ha kell, minimálbérre vesznek,
ha kellesz nekik.
Ha nem, megy CV-d a papírzúzó iratmegsemmisítőbe.  
Soha nem töltenék ki önéletrajz helyett egy ilyen személytelenné alázó piszkot, és örülök, hogy szerződések nélküli nyugger vagyok.
Amikor esténként az országért imádkozunk, az ilyen őrültségeket nyomató rendszerek elmúlásáért is fohászkodunk. Idézem: „hogy kegyelmedből építői lehessünk annak az Országnak, amely nem az erősek jogára (CV-felhasználók), hanem az igazságra és a szeretetre épül.” Ahol tehát az ember személy, és nem arctalan, önmagától megfosztott, elidegenedett, potenciális kizsákmányolására kényszeríthető munkaerő.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr405169889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akimoto · http://akimotonapjai.blog.hu 2012.10.15. 10:51:00

A munkaadó nem szeret olvasni.Elég a vázlat, a hosszú könyörgés szintén fárasztja. Nem válaszol, kellesz-e vagy sem.

Ismeretlen_11533 2012.10.15. 11:04:32

Persze. Értem az ő szempontjaikat. Ám ezek a sablonos és személytelen információhalmazok nem érdemlik meg az önéletrajz nevet. Csakugyan egy-egy CV. ... nézzük, ha már megszületett a nyomorult, tudom-e használni vagy eldobható, mint nekem érdektelen.
süti beállítások módosítása