Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.11.17. 14:28 emmausz

Teremtő és teremtése a teremtmény szemével

Blogjában A. kitér a Mars-kutatásra is. Rámegyek a belinkelt cikkre. Itt olvasom: „A szél finom homokot hintett a kőre.” „A marsi mintaelemző (Sample Analyzer at Mars) tömeg-spektrométerével megmérte a légkör összetételét. Eszerint a légkör öt leggyakoribb összetevője a szén-dioxid (CO2: 95,9%), az argon: (Ar 2,0%), a nitrogén (N2: 1,9%), az oxigén (O2: 0,14%) és a szén-monoxid (CO: 0,06%).” Nem túl barátságos. A bloghoz írt kommentemből idézek miután kissé kibővítettem: „A Mars-kutatás számomra azt a döbbenetet hozta, hogy minden égitest más természetű. (Mi az, hogy szél fúj a Marson? Minek fúj ott a szél?) Minden bolygón, minden csillagon más- és másféle történések vannak, anélkül hogy történelmükről szó eshetnék. Az égitesteknek nincs történelmük, legalábbis felőlünk nézve, mert a Teremtőjükön kívül senki nem volt, s ma sem tanúja az ottani eseményeknek. Milyen más és szerintem milyen valóságos is a Teremtő szemével rátekinteni a világegyetemre, mint a miénkkel. Mi csak lassacskán (és az esélytelenek nyugalmával) tapogatjuk ki azt, amit Ő apróra ismer, irányít.

Hát igen.
Itt van pl. a mi bolygónk az évszakváltásaival, a levegő és a vízháztartás történéseivel. A nappalok hosszának erőteljes változásaival. Legalábbis a mi térségünkben.
Reggel ötkor már kukorékolok. Indulok kávézni, drazsékat (drog, gyógyszer) bevenni. Még tök sötét van. Mondom a reggeli himnuszt: „Ragyogva fénylik már (de nem, még sokáig nem) a nap”… Javítom: „Ragyogva fénylik majd a nap, az Úrhoz szálljon énekünk, hogy minden ártót űzzön el, járjon ma mindenütt velünk.”
Az esti himnusz se precízebb: „Immár a nap leáldozott (Mi az hogy immár? legalább hat órája), teremtőnk kérünk Tégedet,  légy kegyes, és maradj velünk, őrizzed, óvjad népedet. A gonosz álmok fussanak és minden éji képzelet, az ellent kösse meg kezed, testünket hogy ne rontsa meg… etc.”
D.blogja Afganisztánt mutatja. Az ópiumtermelő ország hatalmas hegyvonulatok szövevénye. Most az úttalan utakon császkáló katonai terepjárók dagonyába döglött példányai tarkítják a tájat. Jogos a kérdés: Mit keresnek ott? Valójában a drogcsempészet jottányit se zsugorodott, a mák továbbra is szép virágokat nevel és ópiát tartalmú gubókat.
A mi tájaink szelídebbek. Lakásunk déli erkélyéről a Hármashatárhegy látszik. Ha üvegből volna, látnánk a mögötte megbúvó gercsei középkori kápolnát. Az északi oldalon, ahol posztolgatva üldögélek, a franciaerkély ládájában kétféle szelíd növény húzza meg magát.  A kövirózsa, mely alig igényel törődést, s a kiirthatatlan iszalag, mely nekibolondult s most is virágokat nevel.
Megpróbálom lencsevégre kapni. S azon túl, de még a kertünkben a nyír okkersárga lombját színhelyesen visszaadni. Nem tudom, mennyire fog sikerülni, ugyanis giccsesen kontrasztos a sárga a sötéttel, a gép pedig mintha szelídítené a színeket.
Mindjárt kiderül (2012.3 nyilvános album)


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr775169925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása