Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.11.23. 14:21 emmausz

Mi lesz veled, emberke?

Bekapcsolom a számítógépet. Windows-insert. Majd az Üdvözöljük-felirat következik. Az én áthallásomban: ÜDVÖZÜLJÜNK-ké alakul.
Nem szoktam újraolvasni könyveket. Néhány kivételtől eltekintve. Ezek közé tartozik a tegnapra újraolvasott Szép új világ (Huxley). Tini-koromban olvastam először. Akkor még nem ismertem Orwell 1984-ét, Állatfarmját, sem Szathmári S. Kazohiniáját, talán Karinthy F.-féle Utazás Faremidóban sem volt ismert előttem. Swift Gulliverjéről már volt fogalmam. Hasonlítanak ezek a művek egymásra, és különböznek is. A bemutatott utópisztikus társadalmi modellek különböznek egymástól (korfüggőek), megírásuk szükségessége azonban megkérdőjelezhető.
Hogy miért?     
Ugyanazért, amiért a krimiké is. Tippet adnak a korábban nem volt, de lehetséges őrültségekhez. Különösen is Orwell könyvei. Megjegyzem, nagyon nehéz megítélni hatásuk +/– voltát, hiszen attól is függ, hogy az olvasójuk mennyire érett gondolkozású felnőtt, avagy fiatal. Aki nem tud disztingválni, annak a számára  egyértelműen károsak. A kérdés már csak az, hogy kik olvassák többen: az ilyenek vagy az olyanok.
A. Huxley könyve másodszorra természetesen már nem hatott annyira az újdonság erejével. Mindenki megkapja a maga drilljét csecsemőkorától kezdve. Szabadságának az ára a kondicionált andalító és langyos középszer, melyből nincs mód kitörni. Nagy érdeme, hogy Swift könyvétől eltekintve (most hagyjuk figyelmen kívül Morus Utópiáját is) a témában úttörőnek számító mű.
Mindenesetre érdekes visszapillantani rá.
Hiszen a jövőre utaló (technikai, pszichológiai, létmódbeli) elképzelései részben teljesültek, mások egészen másképp alakultak. Könyve legáltalánosabban ismert szlogenje (Szóma, ha mondom, segít a gondon, már egy köbcenti helyrebiccenti.) mintha követőkre talált volna. Így pl. a drogfogyasztás s a (tévé)reklámok, a fogyasztás keresztülszuszakolása a civilizált világon. Pedig a szóma nem segít, a drog se, a reklámok hazugságai se, sőt a fogyasztás felesleges mértékben való növelése sem.
Ami segít(ene), a figyelmesség, az emberi méltóság kölcsönös tiszteletben tartása, a türelem, a végtelen jóságba vetett hit, a jó végső győzelméről való szilárd meggyőződés, de már az önmérséklet, az empátia, a szolidaritás és a szubszidiaritás is. (Utóbbival először a kilencvenes években találkoztam a KDNP programjában. Arról szól, hogy mindent a társadalom azon legalacsonyabb fokán kell rendezni, amely képes saját hatáskörében érdemben intézkedni.) Aki ismeri a regényt, az nagyjából felismeri, hogy az általam utóbb felsoroltakat a Vadember képviseli, akit a föld legterméketlenebb régióira korlátozódó egyik rezervátumból hoznak be a szómás-agyontechnicizált „újvilág”-ba. Nem olyan meglepő, hogy az újvilág siserahada képtelen elviseli a még gondolkodó vadembert, eladdig, hogy öngyilkosságba hajszolják.
Én Vadembernek gondolom magamat, s mintha létezni kezdenének önszerveződő rezervátumok, az értékorientált, hasonló gondolkodásúak szigetei.
A kérdés csak az, hogy kiké lesz a föld.
A Mester szerint a szelídeké.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr195169931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása