Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2012.11.24. 13:58 emmausz

A javunkat akarják

Közeledik az év vége.
Már találkoztam szja 1%-a felajánlását kérő hirdetésekkel. (Rám, nyuggerre nem vonatkozik).
- Vasárnap országos gyűjtést tart a katolikus egyház a karitász-szervezet javára. 
- Sorban érkeznek a csekkek, melyek a jövő évi tagdíjak rendezéséért állnak sorba.
- Piarista Öregdiákok Szövetsége,
- M. Kat. Újságírók Szöv.-e,
- Orsz. Nagycsaládosok egyesülete,
- Szájjal és lábbal festők egyesülete
- néhány heti és havilap gazdájának a jövő évi előfizetésre buzdító csekkje.
- Még nem jelentkezett, de fog, valamelyik gyermekkórháznak gyűjtő illető, és ugyanígy
- a krisnások képviselője, aki a karácsony tájt szokásos köztéri leves osztáshoz kér hozzájárulást.   
Hirtelenjében ezek jutottak eszembe, éspedig azért, mert reggel meglátogattuk a bevásárló központot. Két ténnyel szembesültünk a szokásos millió ingeren felül.
Az egyik, hogy tartós élelmiszereket gyűjtenek valakiknek, s a bejáratnál elhelyezett kosárba lehet beledobni a már kifizetett (t)ételeket. Rendben van, lehetséges. De azonnal felmerült a kérdés: Miért én adakozzak a nyugdíjamból, miért nem a bev. kp. adakozik, aki multiként huszonvalahány százalékos hasznot seper be? (Ha adakozna, nem tenné titokban, hanem első helyen reklámozná saját nagyszerűségét.)
A másik feltűnő valami a pettyes Túró Rudi kampánya volt. Ha most veszel két hatdarabos gyűjtőcsomag Rudit, választhatsz melléjük ingyen egy bögrét. A választás eleve csúsztatás: minden bögre azonos dekorral bírt, oldalán mindnek a „Pöttyös” termékreklámja.
Na, már most.
Miért velem fizettetik meg a reklámköltségeket? – kérdezhetném, de nem kérdezem, mert a reklámköltséget mindig abból a haszonból egyenlítik ki, amelyet tőlem, tőled bekasszíroztak. Nevezhetem még árukapcsolásnak is, hiszen édességet kívánok venni (tényleg kívánok?), s nem bögrét. Hozzáteszem, hogy az a bögre nem az én esetem. Sár nehéz. Hasonlók vannak már itthon.
A felsoroltak tehát a közhely szerint a javunkat akarják.  
És mi adjuk, vagy nem adjuk.
Egyiknek adjuk, másiknak nem adjuk. Mert egyesek csakugyan „a javunkat akarják”, mások pedig csak „a javunkat” akarják.
Hogy ki kap és ki nem, ennek az eldöntése ezek után már a mi felelősségünk.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr615169932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása