Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.02.05. 12:58 emmausz

Merényletek a csend ellen

Mindenkinek van valami vesszőparipája, kevésbé elegánsan mániája. Vannak olyan tárgyak, melyekben különösen is gyönyörűségét leli. Gondolom, a milliomosoknak egy sziget, egy jacht, egy kisrepülőgép stb. Nekem egészen más kedvenceim lettek. Az első kettő onnan ered, hogy egy ország civilizáltságát min a legkönnyebb lemérni. Én arra a következtetésre jutottam, hogy azon: milyen minőségű gyufát használnak ott, illetve milyen furfangos elemlámpát készítenek. Ma persze ez nincs így, mert minden gyufa Kínában készül, az elemlámpáról nem is beszélve. tudom, ezt már megírtam. Sőt azt is, hogy életem leltára elkészíthető úgy is, hogy felsorolom az általunk használt rádiófajtákat. Ezek pedig azért fontosak számomra, mert jobban szeretek rádiót hallgatni mind a mai napig, mint a tévé képernyője előtt időzni. A korábban leltárba vett készülékeket az újabbaktól vízszintes vonal választja el.  
TELEFUNKEN „világvevő”, asztali, német (zöld varázsszemmel)

VIDEOTON asztali magyar, szervizigényes (saját keresetemet tékozoltam a méltatlanra)
VIDEOTON Velence zseb gyenge kh magyar, (hamar megváltam tőle, mert nem teljesített)
VIDEOTON Apollo. Sztereo. Kissé megkopott, de máig szól hangfalakkal.
KOCMOC zsebrádió, de alig CCCP (100 ft-ért vettem, tizet se ért.)
COKOЛ  télikabátzseb kh hh CCCP. Kettő is volt, a szemétbe került. (Közép- és hosszúh.)
OPБИТА órás zseb kh CCCP 600 ft. Mech, ébresztő gyenge rádióvétel. Működött egy darabig. (Az előzőhöz hasonlóan ezt is bőrtokban forgalmazták.)
VEF. Világvevő, szúrósan szögletes, asztali,  CCCP, alighanem észto.-i fejlesztésű. 1050 ft.
Sharp kh zseb (japán). Itt-ott kilóg a belseje, de két cerkával még ma is szól a közép-h.
Grundig zseb kh urh (portugál). Ma is szól, középh-, URH. Sajnos letörtem az antennáját.
Thompson asztali (Fr. o.–Kína) Még megvan. Kétkazettás lejátszói ramatyok. Gyengén muzsikál. Sztereo.
SANGEAN világvevő zsebr. (Tajvan) Uncsi törte le antennáját, ki kellett dobni. 
---------------------------------------------------------------------------------------
SONY tányérakna formájú CD-lejátszó. Csak fülhallgatóval, de úgy jó minőségben: FM.
JVC-autórádió CD lejátszóval. Hat-hét éve a Mitsubishi Coltban. Kitűnő. Előlapja leszedhető autótolvajok kísértése ellen.
DYNAMO. Szlovén-kínai. Dinamós. Kurblija nem bírta a kiképzést, így maga már nem tölt fel, de 3 cerkával műxik. Ez egy csodadarab: Ébreszt(ene, ha hagynám), olvasólámpa, elemlámpa, riasztó, óra funkciókkal. Antennáját letörtem, így teljesítménye mérsékelt. Itt áll a PC mellett, és olykor háttérként bekapcsolom.
SONY. Rövidh-.,URH, három cerka, hosszú antenna. Mindent befog, mindet utolér, hangolása kissé nehézkes, de digitális, amennyiben a hullámhosszt kijelzi. Behízelgő hangú hangszórója van. egyelőre kifogástalanul működik.MILLENIUM (sic!) Kínai LP-lejátszós, asztali, sztereó, éppen csak rádió, éppen csak lejátszó, éppen csak sztereó. De működik.
AUDIOTON, Taiwan. Régi, dizájnos, pocsék hangú rádió, de órája egy cerkával szépen dolgozik. A nappaliban mutatja az időt. (Minden égtájba órákat raktam, hogy meszes nyakam ki ne törjön, ha érdekelne, hány óra van éppen.)    
GOODMANS, Roadstar (kínai). Pocsék hang, nagy digitális led-es óra. Hálózatról is. Ez mutatja éjjel az időt, s fegyelmez, hogy még ne keljek fel, mert még öt óra sincs. 
Még van egy – nevét se, márkáját se tudom – kínai, madzag kellene hozzá vagy két góliát-elem. Egyelőre hanyagolom. Órát is működtet egy cerkával, de olyan hangos, hogy nem ébresztő, hanem ébren tartó óra. Bár mutatós foszforeszkáló számlapja, kiiktattam hangereje miatt.    
Ne felejtsük el a felsorolásból, hogy az internetről kitűnő minőségben legalább ezer adó fogható. Hangvisszaadása hangfalfüggő. Az enyém nem túlságosan jó (apró Genius), de hát a fülhallásom sem a régi. 
Azért szeretem, mert kedvemre turkálhatok a világ rádióadásai között, és a legkevésbé sem értem, hogy mit hazudik az idegen nyelvűek zöme.
És ez megnyugtató.

 

 


3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr525170019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ági · http://szerintemazelet.blogspot.com 2013.02.06. 09:22:43

Micsoda felsorolás! Így hirtelen azt látom, hogy nekünk ezek közül volt a Videoton Apollo, a VEF, meg a Sangean, és most is megvan a Sokol (bőrtokkal együtt, és működik is!), meg a Dynamo. :)

emmausz · http://emmausz.freeblog.hu 2013.02.06. 09:52:08

A Sokol, hozta a formáját, amíg a tölthető akkuja bírta. Azután az esetek többségében két lapos elemet gumiztak a hátára, hogy rendesen szóljon. Az vetett véget karrierüknek, hogy a középhullám kiment a divatból az URH sztereoadása miatt. Az FM(URH)-sugárzás sokkal olcsóbb a középhullámúnál. A Sokolon hosszúhullám is működött, de csak csak néhány keleti adó volt fogható rajta.

Ági · http://szerintemazelet.blogspot.com 2013.02.06. 19:03:14

A mi Sokolunknak már rég nincs meg a tölthető akkuja, hanem egy kis 9 voltos (nagy V vagy kicsi?) elemmel működik.
süti beállítások módosítása