Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.02.21. 12:05 emmausz

Marana tha

Tegnap addig gyötörtem a szememet, míg végére nem értem a Jeremiást és korát feldolgozó hosszú történelmi-bibliai regénynek, melyet Werfel írt. Fiatalságom óta foglalkoztat valamennyire a téma. Tücsi meséli, hogy nekik fejből végigmesélte a jó Emődi László, a földalatti Regnum feje ezt a „krimit”. Azóta évtizedek múltak el. Mostanában hozta úgy az életem, hogy egy pocsék minőségű, de olvasható példányt találtam a könyvmegállóban. Hazahoztam, és máig olvastam.
Mit mondjak?
A világ akkoriban éppolyan szürrealisztikus volt, mint ma.
Akkoriban kődobáló gépek voltak meg faltörő kosok, ma kézigránátok vannak, meg páncéltörők. Akkor hatalmas tömegek mészárolták egymást, most egy-két atombomba mészárol hatalmas tömegeket.
Ami azóta sem változott: Nincs becsülete a prófétának saját hazájában. Ezt Krisztus megerősítette évszázadokkal később, majd kétezer éve. Becsülete van viszont a talpnyalóknak ugyanúgy, mint hajdanán. Becsületük van a megalkuvóknak, a jóljártjánosoknak, a hízelgő ostobáknak.
Akkor az álpróféták szirénhangjától volt hangos a királyi udvar, ma pedig a sajtó félretájékoztatásától zeng a világ. (Hazudtunk éjjel és nappal, hazudtunk mindenhullámhosszon.) Minek is a múlt idő.
Akkor az emberek tartottak rabszolgákat (ma is van ilyen), most azonban főleg a munka rabszolgáiról tudunk a föld szegény országaiban (Kína, India stb.), továbbá a fogyasztói társadalom rabszolgáiról, akik saját komfortjuk kényszeresei.
Akkor sem hallgatták szívesen az igazságot, s ma ugyanaz a helyzet. Mindenki kedveskedő szövegekkel szeretné fülét csiklandoztatni.
Akkor is megosztott volt a világ, s akkora hatalmak feszültek egymásnak, mint az egyiptomi és a kaldeus, ma sem különb a helyzet. A megosztás fejedelme arat: Kijátssza egymás ellen a jobb- és a baloldalt, a gazdagokat és a szegényeket, az északiakat a déliekkel, szembeállítja egymással a vallásokat és a vallások híveit a vallástalanokkal.
Mai hír szerint a pápa felel mindenféle mocsokért, ami a világban van. Bizonyítékok vannak arra, hogy az egyház tökéletlen. Csak arra nincsen bizonyíték, hogy az egyházat tagadó világban mennyi a mocsok.
Jeremiás idejében a kaldeusok által elfogott két júdeai trónörökös fiacskáját a király szeme láttára karddal széthasították, majd őt magát azonnal megvakították, ma a módszerek „kifinomultabbak”, de változatlanul jelen vannak. Nincsenek illúzióim.
Nincs kedvem folytatni. Még akkor sem, ha tudom és vallom, utoljára a remény hal meg.
Ebben a mocsoközönben is imára:
„Áldunk és imádunk Téged, Krisztus, aki kereszted és feltámadásod által megmentettél minket.”
„Áraszd szét Szeretlángod kegyelmi hatását az egész emberiségre.”
„Marana tha”

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr605170034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akimoto · http://akimotonapjai.blog.hu 2013.02.21. 14:24:23

Éppen ma jöttem rá, hogy Szent Pál egy romantikus lélek volt. Valami olyat mondott a szeretetről, hogy soha nem fogy el. A fentiek szerint mégis.Szétszedem, összerakom: minél kevesebb szeretet van az emberekben, annál boldogtalanabbak. Minél boldogtalanabbak, annál igazságtalanabbak. Gondolom, Isten szeretetére utalt. Kérjünk belőle, ha nem túl profán ez a kívánság.

emmausz · http://emmausz.freeblog.hu 2013.02.21. 16:24:41

A szeretethimnuszban írja: Most megmarad a hit, remény, szeretet, ez a három, de köztük legnagyobb a szeretet. Törekedjetek a szeretetre!(1Kor 13) Törekszünk. Ugyanebben írja még korábban: „A szeretet soha el nem múlik.” Ezen azt érti, hogy belőlünk csak a szeretet megy át, mert csak az képes hozzákapcsolódni a Szeretethez. Vö. Deus caritas est. Hosszan lehetne írni róla: szeretet, élet, építés... szinonimák.

akimoto · http://akimotonapjai.blog.hu 2013.02.21. 19:37:04

Nem gondoltam én ilyen filozofikus magasságokra. Csak arra, hogy az ember lelkisége tanulás és gyakorlás eredménye, és kaphat egy kicsit az égiektől is, ha belefáradna.

emmausz · http://emmausz.freeblog.hu 2013.02.21. 19:40:55

Elgondolkoztam azon, amit írtál. Igen,kaphat.

akimoto · http://akimotonapjai.blog.hu 2013.02.21. 19:57:06

Akkor jó. Kérek majd a magam módján.
süti beállítások módosítása