Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.03.08. 19:44 emmausz

Szinte már holnap van

Mivel elég sűrű a holnapom, már most megírtam, amit holnap akartam: Az 50-es évek vasalói
Anyám villanyvasalót használt. Viszonylag nehéz talpa volt, ez adott nyomatékot munkájához. Szépen siklott az anyagon. Sokáig használta. Nem így anyai öreganyám Dombegyházán. Ha a villany bevezetésére várt volna, sose vasalt volna ki semmit. A faluban már volt, de az ő házukba nem vezették be az áramot. (Haláluk után alighanem le is bontották azt a házat. Nem jártam arra.) Nos, neki faszenes vasalója volt. Az se dolgozott rosszul, csak kicsit macerás volt a használata. A leginkább hajóra emlékeztető formájú öntöttvas-monstrum belseje üres volt, sőt szellőző nyílások is szolgáltak benne a levegő szabad áramlására. Kellett is, mert hamar szénmonoxid mérgezést lehetett kapni használata során, jobb esetben fejfájást. Az izzítás megindítása spiritusszal történt: meglocsolták a faszenet, mint manapság grillezéskor, s meggyújtották gyufával. A faszén egyenletes izzását a vasaló lóbálásával tartották fenn. Alighanem elég erőteljes hatásfokkal dolgozott ez az öreg fafogantyús jószág. Nekem is van egy szépségesen öntött darab. Bakatársam lepett meg vele valaha. Csatkáról hozta. Amíg bagóztam, sokszor használtuk nagyra nőtt hamutartónak.
A vasalásnak általam ismert módja még a gázvasaló. Sógorom anyja olyat használt. Nincs benne fantázia. Rátették a gázrezsóra, az felforrósította a belül üres jószágot, és lehetett vele dolgozni.
A mángorlásról itt nem akarok megemlékezni, noha a Rottenbiller utca egyik házának alagsorában működött egy mángorlóműhely. Sokat bámultam a fürge mángorlómunkások tevékenységét. Az más technika.
Ami viszont vasalásnak már alig-alig nevezhető, arról molett kolleginám számolt be. Ő ágyneműt sose vasalt. Összehajtogatta négyzetesre, és rátette a székére. Ráült, elolvasott egy regényt, és az ágyneművasalás kipipálva.
Ma úgy tudom, kaphatók légárammal habosra simító szárító-automaták. Lehet kapni, de nem vettünk. Nálunk gőzös vasaló járja. Sok közöm nincs hozzá. Kaptuk, amiért vettünk mellé egy mosógépet. Ha nem számítana reklámnak, megírnám, hogy mindkettő BOSCH-masina.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr645170052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klaribodo · http://klarimondja.blog.hu 2013.03.08. 21:12:13

A gázvasalóhoz: nem rátették, hanem a gázrózsát levették, egy kis fáklyát gyújtottak, a vasalót arra állították az üregbe irányítva a lángot. Kettő ilyen öntöttvas eszköz volt, hogy a kihűlőben lévőt gyorsan lehessen váltani. A mángorló tetején gyerekkorunkban a macska kosarát tartottuk. :)

emmausz 2013.03.09. 10:09:53

Lám, nekünk nem volt gázvasalónk. De sógoréknál csakugyan kettő volt, vastag falú, alul üreges jószágok.
süti beállítások módosítása