Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.05.02. 13:28 emmausz

Tojásos nokedli

Tőlem lehet tojásos galuska is, secko jedno [hú, a lengyel egész másképp írja: wszystko jedno], mivel a két szó azonos. Mint ahogyan a nokedliszaggató és a galuskaszaggató is ugyanaz a hagymavágó deszka.
Volt.
Anyám idejében, amikor a nokedli tésztából csíkokat toltak a háziasszonyok a szaggató szélére és óriási tempóban vagdosták a galuskákat egyesével a forró vízbe. Utóbb többféle kisüzemi szaggató került forgalomba, a tál alakú (nem szerettük) és a szögletes, melyhez kaparó is tartozik, egyfajta spachtli, amely egy húzásra vagy ötven galuskát szaggat a vízbe.

A tojásos galuska egyebekben olyan ételben, mint a nárcisz virágban. Halványsárga, és nem igazán tartható el sokáig. Mindkettőnek tavasszal jön el a szezonja. Emlékeim oda mennek vissza, amikor a tojás egy forint, forint-húsz, egy-ötvenbe került a piacon. Tavasszal elkezdtek a tyúkok tojni és nagy tömegben tették ezt. A tojás nem volt lebélyegezve, de erőteljes ízű volt a kukoricán nevelt tyúktársadalom jóvoltából. Kellett hozzá négyhatvanas liszt, ingyen víz, egy-két fej olcsó saláta, s némi cukros (10,60/kg), ecetes lé. Na, jó. Só is.
Nemcsak nálunk volt divat tavasszal ez az étel, hanem Tücsiéknél is. Valamiért május elsején náluk mindig tojásos galuska volt ebédre. Nem kérdeztem az okát, ő se mondta, de a fentiek magyarázhatják. (A tojásos nokedli egyébként unokatestvére G. első számú kedvence volt, ha emlékezetem nem csal.)  
Már meg nem mondom, hány éve (kb. 10–12?) felújította ezt a haladó hagyományt. Idén is nekilátott bekeverni egy rakás lisztet, felverni egy rakás tojást, széttépkedni egy rakás salátát, és reméltünk egy rakás vendéget. Merthogy valaha sokan voltunk együtt. Pl. saját gyermekeink, mi magunk, s négy-hat vendég. Mikor hogy. Ám az utolsó években a létszám csökkent. Még eljött a bátyja, Miklós, (RIP) eljött öccse, és vele néhány lányecskája. Utóbb már a lányok nem jöttek, egyedül Lilla, de legvégül ő sem. (Londonból egy galuskáért?) 
Maradtunk hárman: Tücsi, Isi és én. (Micáék Sz.helyre utaztak.) 
Mutatom: itt szokott volt ülni Miklós, ott az Isi, Lilla pedig…? 
Tücsi nem sajnálta a matériát, s nem igazán tudta, jön-e még valaki, így hát készült vagy nyolc adag a nokedliből. Majd elfeledem, az első fogásnak tarhonyás krumplilevest főzött, mert Miklós azt úgy szerette. Szerette hát, de mint tudjuk…
No, mindegy. 
Nekiláttunk a levesnek, utána pedig a nagy-nagy halom galuskának. Mit mondjak, a jó fele megmaradt. Ma is azt ebédeltem, de annyi volt, hogy a púpozott tányér tojásos galuskán kívül megint megmaradt a maradéknak több mint a fele. Levessel ma már nem is kísérleteztem, mert kapacitásom is véges. Különben is kellett a hely még egy nyeles fagyinak is.
Tanulság. 
Jó lesz ezután óvatosan kezelni a kvantumokat, mert fogyunk. 
No, nem kilóra – vendégszámra.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr735262045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akimoto 2013.05.02. 23:32:10

Jó, hogy mondod. Éppen azon merengetem, mit főzzek szombaton.
(Két emberre nehéz kiszámítani a liszt mennyiségét. Sztem harminc deka elég lesz.)

emmausz 2013.05.03. 06:36:16

Szerintem is. Egyébként tegnap este befejeztük erre a tavaszra szánt adagunkat.
süti beállítások módosítása