Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.05.18. 19:55 emmausz

Amit Ő lát, és amit mi

Mi, akik egyre többet látunk a végtelen űrből, rájövünk, hogy a valóság részeinek csak igen kicsi szeleteit látjuk. De ha megnézhetnénk az egész univerzumot, akkor sem tudnánk befogadni. A végtelent csak a Végtelen képes átlátni.
Miért írom ezeket.
Egyszer már elcsodálkoztam azon, hogy a Mars-szonda helyi szélről készült felvételeket közvetít a NASA-nak. Minek fúj ott a szél, ha nincs kinek? A Mars éppen olyan apróság a világegyetemben, mint pl. a Föld. Minek a feketelyuk, ha nem tudunk kezdeni vele semmit, még csak nem is láthatjuk. Pásztázhatnék napestig, és az újabb megfigyelésekre is vonatkoztathatnám a kérdést: Ha nincs értelem, amely felfogja a világegyetem milliárd és milliárd különféleképpen működő égitestének a viselkedését, akkor az egész egy abszurdum, egy nonszensz: tébolyító valóság. De hát hiszem, hogy nem így van, hanem úgy, hogy örök jelenében gyönyörködik benne, aki fejlődő-hanyatló tökéletességében létrehívta és fenntartja az egész rendszert.
Minderre egy mostanság mindennapos élményem vezetett rá. A webkamerás helyszíni tudósítás az általam is favorizált nagymalombeli gólyapár fészkének a történéseiről szenzációs a maga nemében. A kamerát a közeli református templom harangtornyában üzemeltetik. A kamera révén látjuk, hogy mennyit „unatkoznak” a gólyák, s milyen szorgalommal költögeti egymásután az anyamadár a kicsiket. Kettő-három már kikelt a négy tojásból. Az anyamadár időnként zöld gyíkot fog a fészek anyagában, s nyel el azonnal. Bár a kamera a fészekre fókuszál, mely egy kisebb állatfarm: verebek szállták meg alsóbb traktusait, mégis egyéb történések is látszanak. Ide-oda közlekedő járművek, sokszor fel-feltűnik egy pillanatra egy-egy kerékpáros, vagy gyalogos a „földszinten”. Ők mit sem érzékelnek abból, amit mi látunk. A háttérben lovas tanya, lovak magukban, lovas kocsiba fogva. Ma meg egy lószállító utánfutó jelent meg. Egyebekben pedig alighanem avart égetnek a bal oldalon álló ház takarásában. A képet a toronyóra hangja tarkítja, amennyiben elüti a negyedet, felet és az órát. Ezt halljuk legerősebben, hiszen ott helyezték el a készüléket.
Próbálom összefoglalni a lényeget: Sose láttam felülről és tetszőleges állandósággal élő gólyafészket. A földről senki se lát bele a fészekbe azok közül, akik alant közlekednek, tesznek-vesznek, élik hétköznapjaikat. De mi látjuk. Ezt az egy gólyafészket. A többit nem. És egyéb fészkeket sem.  
Ez analóg azzal, hogy látjuk a Mason port kavaró szelet. De csak a Marson történteket.
Az Örökkévaló pedig minden fészekben, minden égitestben gyönyörködik örök jelenében. És csakugyan gyönyörködhet az általa létre hívott anyagi valóságban.
Értésünkre adta, hogy bennünk is szeretne gyönyörködni.
Remélem, van rá oka.        

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr935306319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása