Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.06.12. 14:18 emmausz

Őzlábgombákról és árvízi fotókról

Egyszer már elmeséltem, amit most más szempontok miatt megismétlek. A nagybörzsönyi nyaralások (ma családos tábornak hívnák?) egyikén Bandi bácsi – diplomázott gombaszakértő – irányításával elindult a hajtóvadászat őzlábgombákra. A vele kiránduló gyerekek tetemes mennyiséget szedtek össze. A táborban azután az anyukák zsíron dinsztelt hagymával, rávert tojással príma gombapörköltet rittyentettek aznap ebédre.  
A sikerre való tekintettel a produkciót másnap megismételte a gyerekhad. A magukkal hozott szatyrokat hamar újra megtömték őzlábgombával. Amikor ezt Bandi bácsi meglátta, megálljt parancsolt. Ám nem is olyan egyszerű leállni a szedéssel, hiszen az út mentén újabb szép szál gombák nőttek, mégpedig nagy tömegben. A kihívásokat kedvelő gyerekek továbbra is buzgón szedegették az immár cipelhetetlenül sok gombát. Bandi bácsi végképp elvesztette a türelmét az engedetlenséget tapasztalva. Szigorú arcot öltött, és a gyerekekre szólt: Aki még egyszer talál egy őzlábgombát, azt s*be rúgom!   
Ez használt.
Nem tehetek róla, kicsit így vagyok a komisz, csúcsdöntögető árvízről készült fotókkal.  Ma már bizonyosnak látszik, hogy a gátakon posztolók, dolgozók, szervezők, logisztikusok, irányítók és közreműködők tevékenysége és az Isten kegyelme folytán sikerült a legrosszabbtól megmenteni az országot. Minden elismerésem az övéké. (Ha ez Amerikában történik, már hatalmas táblák hirdetnék: MEGCSINÁLTUK! Nem szeretem ezt a „megcsináltuk” lózungot, mert kb. olyan idétlenül hangzik magyarul, mintha azt mondanám: sikeresen nyélbe ütöttük a gátak megvédését. Itthon sikerült végezni valamivel, eredményesen dolgoztunk, s nem „megcsináltuk a projektet”.  Zárójel vége.)
Hála Istennek és az embereknek, a legrosszabb nem következett be.
Most nem is erről akarok szólni, hanem arról, hogy bár mérhetetlenül sok víz hömpölygött át az országon, tízmillió homokzsákot pakoltak erősítésül nyúlgátként a partokra (ahány lélek lakja az országot, annyi zsák szükségeltetett ahhoz, hogy viszonylagos biztonsággal megfogja a nagy vizet), mégis – hihetőleg több fotó készült, mint homokzsák. És ez az, ami már sok. Én is szaporítottam a fényképek számát, de nem artisztikus céllal, hanem hogy a környék eseményeit dokumentáljam. Nem hiszem, hogy akad valaki, aki képes volna összeszámlálni avagy végignézni az árvízről készült valamennyi képet.
Kati nemrég Nagybörzsönyben fotózott – emlékezve az egykori élményekre. Kitért a harminc éve elfogyasztott ízletes gombapörköltre is. (Bandi bácsi replikázására már csak én emlékszem.)
Ugyanez vár a nagy árvízről készült fotókra is. Most túltelítődtünk velük. De harminc év elteltével előszedve másképp fogunk a képekre nézni. Azzal a jóleső érzéssel, hogy igen széleskörű összefogással sikeresen megfogtuk a nagy vizet!
Coda. Ha még egyszer az árvízről akarnék írni, replikázzatok velem, mint egykor Bandi b. a gyermekekkel. 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr865357440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2013.06.13. 09:51:24

Én is azért kattintottam el azt a 2-3 fotót. hogy megmutassam azoknak, akik nem jártak itt és nem látták. Pedig nem tartozom a kényszeres mindent-megosztani-akarók közé, de ilyet azért még a legöregebb budapestiek se igen láttak, meg kellett örökíteni. Szerintem.

emmausz 2013.06.13. 10:25:58

Pontosan. Jó az, ha az ember tárgyilagosan meg tudja mutatni, ami korábban történt vagy csak létezett. Ezért is fontos a fényképkészítés, mely idén bizonyos nehézségekbe ütközött. Minden kanyarban a közegek álltak, vigyázva, hogy senki ne lépjen be a tiltott mezőbe, ha nincs ott hivatalos dolga. Mivel a veszélyhelyzet – joggal – kihirdettetett, magam se jutottam el olyan helyekre, ahonnan korábban kedvemre fotóztam. Ennél nagyobb baja sose legyen Magyarországnak. Sokba volt ez a csúcsárvíz, de fogalmam sincs, mennyivel többe került volna, ha nem pakolják le a 10 millió zsákot a partokra, házak elé, stb.
Üdv Miklós
süti beállítások módosítása