Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.06.13. 11:18 emmausz

Alkudozás az Úrral

Ma Szent Antal ünnepe van. Apám, öcsém neve napja. Tegnapelőtt lett volna 102 éves apám, aki ennek a felét se érte meg. Öcsém él, és törődik egészségével. Innen kívánok neki még sok szép élményt, találkozásokat, unokákat, meg mindent jót, ami koránál fogva csak érheti őt.    
A régi vicc szerint az egyszeri ember, aki ráment a jégre, hallja, hogy kezd recsegni-ropogni alatta. Így sóhajtozik: „Uram, Istenem, csak most segíts meg, fizetek Szent Antalnak két pengőt.”
A ropogás megszakad. Emberünk így lamentál:„Ha megadom, megadom, ha nem adom, nem adom.”
A jég újra, még félelmetesebben pattogni kezd. Mire az ember: „Jaj, Istenem, hát veled még viccelni se szabad?”
A kérdés nem is olyan egyszerű. 
1. A morális szerint szent dolgokból viccet űzni vétek.
2. Istennek nincs szüksége humorra, de megoldásai végtelenül szellemesek. Beton püspök elhíresült mondása, hogy az ő kaposvári kinevezése a Szentlélek vicce.
3. Az Isten Fia, a Mester néhány bibliai helyen szellemes választ ad az őt faggatóknak. Pl. Pétert kérdezi: Kitől szednek adót a királyok, a fiaktól vagy az idegenektől?
Másutt: Kinek a képe van ezen a dénáron?
Megint másutt: Ha megmondjátok, honnan volt János keresztsége, én is megmondom, hogy kinek a hatalmával teszem ezeket.
Az alkudozás az Úrral régi keletű.
Ábrahám is alkudozott az Úrral: Ha tíz igaz van a városban, a kedvükért megkegyelmezel Szodomának és Gomorrának? (Ter 18)
Az alkudozás az Úrral úgy indul, hogy „legyen meg a Te akaratod”. Azután jöhet a kérés és esetleg valaminek a vállalása: Ameddig kérdésem nem teljesül, nem játszom a számítógépen. Ám lehet, hogy ennél a megfogalmazásnál akad megfelelőbb: Ha problémámat megoldod, többé soha nem játszom a számítógépen.    
Csak Ő tudja, melyik helyesebb, s egyáltalán, helyes-e rövidlátó, csip-csup ügyeinkben hozzá fordulnunk?
A választ a Mester adja meg: Aki kér, kap, aki keres, talál, és aki kopog, annak ajtót nyitnak. Közületek melyik apa ad fiának követ, amikor az kenyeret kér. Vagy ha halat, akkor hal helyett kígyót ad neki? Vagy ha tojást kér, akkor talán skorpiót ad neki? Ha ti, bár bűnösök vagytok, tudtok jót adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább adja mennyei Atyátok a Szentlelket azoknak, akik kérik tőle.  (Lk 11,12skk)
A kérések bizalomról árulkodnak az iránt a valaki iránt, akitől kérünk. A Mi Atyánk kezdetű ima csupán kérésekből áll.
Nem vakmerőség bízni az irgalmas Istenben, aki a javunkat akarja. Mivel Ő maga tisztán szeretet, könnyű azonosulni akaratával. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr565358712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása