Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.06.26. 21:08 emmausz

Falvédőszövegek

Találomra a google-ról leszedtem néhány falvédőszöveget.
„Jó ebédet adj férjed elébe, meglesz mindig a házi béke.”
„Két babonás szép szemednek imádója lettem…”
„Édes kincsem, tedd le azt a kis csibét, mert minden anya szereti a gyermekét.”
„Hálás szívvel köszönöm a Sorsnak, hogy Téged adott, senki mást.”
Ezek se rosszak, de gyerekkoromból másra emlékszem. A piacon árulták:
„Oly messze, távol van hazám, csak még egyszer láthatnám.”
Volt azon muskátlis ablak, gémeskút, gólya, búbos kemence, miegyéb.
Anyám mesélte, náluk is volt a konyhában falvédő. Tréfás kedvű öccse gyakran skandálta szövegét. De hogy érdekesebb legyen a dolog, nem a szokott beszédhangján, hanem a levegőt befelé, magába szíva hörögte: „Pompás uzsonna az asztalon!”
Elképzelem. A kamasz mutáló és fordított artikulációs hangját, s azt a pompás uzsonnát a falvédőn, amit az asztalon – úgy vélem – sose talált.
A legrövidebb hímzett szöveget nem is falvédőn találtam, hanem egy – két szöggel a falra akasztott – vászonzseben.  Ez volt ráhímezve: KEFE. Nem fogjátok elhinni, mi lógott ki a zsebből. Egy kefe! Egy ruhakefe.
Ma is gyártani kellene: fehér vászonzseb, gépi hímzéssel rajta: MOBIL. S No ki a’: mi kandikálna ki belőle: egy NOKIA.
Nektek elárulom, a google-on találtam mai utánérzésű falvédőszövegeket. De inkább nem idézem őket, mert csaknem mind bögyörőzős csasztuska volt. Pedig alkalmas volna a humor megcsillantására, ha újfajta falvédő szövegeket gyártanánk.
Pl.:  „Oly messze, távol van. Az ám! Éjfél, mire láthatám.”
Itt megszakad az írásom, mert megint megyünk örökölni.
* * *
Sitty-sutty, Angyalföldön termünk. A lakás zárt és meleg. Levegőtlen. Azért lecipelünk ketten egy fagyasztót, egy mikrosütőt, néhány könyvet, egy nagyszőnyeget. Apróságokat. Szeretném, ha már vége lenne.  Semmire nincs szükségünk.
Robival beszélgetünk, amíg a lányok fordulnak. Mondom neki: az teszi jól, aki élete vége felé megválik mindenféle kacatjától. A hulladékokat maga dobálja a szemétbe. Amiről tudja, hogy XY számára hasznos lehet, érdeklődési körébe tartozik, azt még elcipeli az illetőnek, aki bizonyára örülni fog a figyelmességnek.
A számára már nehezen mozdíthatókról jó, ha lajstromot készít, és meghatározza, legalább egy cetlin, hogy halála esetén kinek szánja. Az majd nyilatkozik: viszi, vagy felajánlja másoknak.
A legjobb, ha semmije sincs az idősnek.
Abban maradunk Robival: A legjobban teszi mindenki, ha nem hal meg.
     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr975379663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása