Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.07.07. 06:20 emmausz

Ez is a XXI. század

Mindenkinek szép vasárnapot, vagy ahogyan haverom emlegette: Derűs hajnalt! Mondhatni. 5.30 van.
Tegnap jól ráhúztam a vizes lepedőt korunkra, amiért naponta megtöm bennünket mindenféle az élelmiszerekhez vegyített kemikáliákkal. Szeretném egy kicsit visszarángatni a posztomban foglaltak valós, mégis pesszimista hangulatát, és némileg ellensúlyozni egy optimistábbal.
A történet arról szól, hogy fiunk születése idején már nem kellett lemenni az utcára telefonálni, mert mint Majakovszkij versének hőse
Iván Kozirev    
          öntőmunkás (aki)
                     új  lakást kapott…
hasonlóképpen pártunk és kormányunk jóvoltából a mi panellakásunkba meg bekötötték a telefonvonalat. Piros készülékünk volt, és biztosan rendelkeztünk vele, mert ezen keresztül tudtam meg egy áprilisi éjszaka kellős közepén, hogy fiunk született. (Abban az időben nem volt divat az apás szülés.)
Telefonunk tehát volt. De messze alatta voltunk technikai fejlettségben annak, amivel ma szórakozhatunk.
Mert mi történt tegnap este? A fiatalok hazaindultak kocsival Szombathelyről. Nincs ebben semmi különös. Ám 1984-ben meg nem álmodtuk volna azt az epizódot, ami manapság természetes része mindennapos életünknek. Először is a technika jóvoltából vásárolt egy virtuális matricát egy hónapra az autópályák használatához. Tudjuk, megszűnt a szélvédőre fizikailag kiragasztható matrica, csak annak a regisztrálása, hogy a használati díjat a pénz fizikai mozgatása nélkül az én számlámról az ő számlájukra irányította ugyancsak elektronikus úton. Majd beültek a kocsiba és útnak indultak. Csorna térségében belefutottak egy zivatarfelhőbe. Innen mobilon felhívtak, hogy nézzünk utána az interneten, milyen az időjárás helyzetképe Csornától Budapestig. Végig esős, zivataros lesz-e az útjuk, vagy nem?
Tücsi abbahagyta a Tetris játékot egy rövid időre, előhívta az „időképet”. Megnéztük, s ugyancsak mobilon tudomásukra hoztuk, hogy egy deka esővel sem kell számolniuk a továbbiakban. Ez volt az utolsó égiháború, amelyen éppen átrágták magukat.
Visszatérve a jó egy emberöltőnyivel korábbi időszakra, azért ahhoz kellett volna 1984-ben Verne fantáziája, hogy mindezeket megálmodja valaki.
Igaz, hogy az Orwell 1984 c. munkájában emlegetett világuralmi rendszerek viszont nem valósultak meg addigra. Mintha mostanában felerősödne a folyamat, ld. EU és egyéb erőszakos képződmények, ld. az „újbeszél”-hez hasonló retorika a politikában, a metakommunikációs eszközökben, a reklámokban stb.
Remélem, sose következik be az Orwell által jósolt, minden épeszű gondolatot elnyomó szellemi és fizikai terror.       

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr845394191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása